Loggning till Micro-SD-kort
Loggning till Micro-SD-kort
Om ett fat32-formatterat micro-SD-kort sätts i SD-kortshållaren på Logger 3030 eller Logger 1010 loggas alla givare automatiskt till SD-kortet var tionde sekund. Man behöver alltså inte välja någonstans vad som skall sparas, utan alla givare sparas automatiskt på SD-kortet. Kortet kan sen flyttas till valfri dator med kortläsare där data kan läsas ut. Loggern mellanlagrar inte mätdata för SD-kort under den tid SD-kortet är urtaget, men om ett nytt SD-kort sätts i kortläsaren fortsätter loggningen till det nya SD-kortet automatiskt. Byter man kort precis när loggern skall till att logga till kortet förloras alltså maximalt en tiosekunders mätperiod.
SD-kort upp till 16GB stöds, oklart om större fungerar. 16 GB räcker för 1 givare i ungefär 500 år. Räkneexempel med 50 givare: 500/50 = 10 år. När kortet är fullt slutar loggern lagra data på kortet.
Innan loggning kan ske behövs givarinställningar i E-logger enligt följande:
- Givare som ansluts via någon av onewire-ingångarna på loggern detekteras helautomatiskt och behöver ingen konfigurering.
- El-, vatten- och energimätare som ansluts via PD-ingångarna på loggern eller via extern pulsmodul behöver inställning av pulstal.
- Modbus RTU-, Modbus TCP- samt M-busenheter behöver inställning av adress samt val av parametrar att logga.
- HAN/H1-enheter (endast Logger 1010) behöver val av parametrar att logga.
- För HTTP-utläsning av data från ex. Shellyenheter behövs inställning av ip-adress samt val av parameter att läsa ut.
När ev. givarinställningar är klara i E-logger kan loggern vid behov ställas om till driftläge SD-kort för helt fristående loggning utan internetförbindelse.
Data för alla givare lagras i en och samma fil dygnsvis i klartext. En ny fil skapas alltså varje nytt dygn. Filnamnen har formatet YYMMDD.txt.
Översta raden i varje datafil är en innehållsförteckning som beskriver vilka givare filen innehåller. Denna rad börjar med ett <tab>-tecken och sedan följer givar-id i hexformat åtskilda av <tab>-tecken. Om fler givare kopplas in till loggern skrivs en ny rad med givar-id. Innehållsförteckningar kan alltså dyka upp var som helst i filen. Rader med innehållsförteckningar går enkelt att identifiera genom att första tecknet är ett <tab>-tecken.
Sen följer datarader, en rad för varje tidpunkt, där första positionen är klockslag på format "HH:MM:SS", och där varje kolumn representerar en givare och åtskiljs av <tab>-tecken. Om mätvärde för en givare saknas vid en tidpunkt skrivs inget på den posistionen i filen. Som decimalseparator används punkt.
Exempel på filformat:
<tab>16 tecken hex givar-id<tab>16 tecken hex givar-id HH:MM:SS<tab>Mätvärde 1 givare 1<tab>Mätvärde 1 givare 2 HH:MM:SS<tab>Mätvärde 2 givare 1<tab>Mätvärde 2 givare 2
På Logger 3030 indikeras skrivningar till minneskortet i visningläge 16, till vänster om klockan överst, med ett "W" och siffran 0-9. På Logger 1010 går tidpunkt för senaste skrivning att se i huvudmenyn under "Om".
Det finns för närvarande ingen importfunktion för mätdata från SD-kort, varken till E-logger eller LoggerSoft. Den som är lite programmeringskunnig kan dock lätt omvandla filerna till LoggerSoft-format.