E-logger | Manualer | Forum
Loggerforum - supportforum
2024-03-28 20:08 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Forum   Hjälp Sök Logga in Registrera  
Sidor: [1]
  Skriv ut  
Författare Ämne: Effektavgifter  (läst 4390 gånger)
Sven-Ulrik
Medlem

Antal inlägg: 30


Visa profil
« skrivet: 2021-09-24 20:00 »

Hej ! Alla elleverantörer uppgraderar sina elmätare till timdebitering. Trodde det var bra men nu kommer vi att få dras med effektavgifter. Sök på artiklar om Göteborg.  Om man under 3 dagar en månad ligger på en hög belastning i form av kw per timme så drabbas man av en effektavgift. Man räknar med snittvärdet för den högsta förbrukningen under 3 dagar. I värsta fall under dagtid blir effektavgiften 100 kr per kw (obs inte kwh). Det kan innebära 1000 kr i effektavgift om man är tillfälligt vårdslös vilket kan vara rätt enkelt om man laddar sin bil och samtidigt startar ugn och dammsugare. Uträkningen är effektavgift 100 kr x max förbrukning i snitt under 3 dagar, en timme varje dag. (säj 10 kilovatt). Så blir effektavgiften 1000 kr den månaden. Effektavgiften införs för att minska maxbelastningar i nätet. jag tror inte att det blir billigare för oss villaägare. Kan vi få logger 3030 att påverka max belastningen eller lösa det på annat sätt ? Mvh Sven-Ulrik Strandh.
Loggat
Sven-Ulrik
Medlem

Antal inlägg: 30


Visa profil
« Svara #1 skrivet: 2021-09-24 20:14 »

En egen ide kan vara att man kan sätta upp villkor för olika utgångar i loggern beroende på aktuell total belastning i kilowatt. Det måste även finnas en prioritetsordning mellan utgångarna så man kan bestämma var man vill göra begänsningen.
Loggat
Rickard
Global Moderator
*****
Antal inlägg: 1752



Visa profil Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2021-09-24 21:10 »

Min slutsats är att det enda vettiga är att effektbegränsa på inkommande el, typ effektvakt.
Man bestämmer helt enkelt vad man anser vara max effekt, och så prioriterar man vad man vill koppla bort (via reläer som styrs av Logger 3030).
I Spanien har man ett abonnemang "3.3 kW" som begränsas av säkringen i "gatan", den har löst ut två gånger på de 4 veckor vi varit här.
För att återställa bryter man huvudsäkringen (1-fas anslutning till huset) i 10 sekunder så hoppar allt igång igen, då har man förstås stängt av någon stor belastning så det inte skall lösa ut igen, men den saken kan ju Logger 3030 fixa efter lite "eljobb" och några installerade reläer.

Det vi skulle kunna tillhandahålla utöver det vi kan idag är väl i så fall någon form av tidsintervaller där begränsningen gäller, och när den inte gäller så man kan brassa på bäst man vill?
Loggat

Andreas
Administrator
*****
Antal inlägg: 4044


Visa profil
« Svara #3 skrivet: 2023-02-03 09:33 »

Saxat ur annan tråd:

En följdfråga är: Finns någon möjlighet att skapa en effektbegränsning för de kommande effektavgifterna? Dvs begränsning av timvis energiuttag?

Sen har jag läst detta som handlar om elbilsladdning, men principerna borde gå att använda även i pannrummet. Det handlar om att övervaka förbrukad energi löpande under varje timme, och stänga av höga effekter (laddare/elpatron/värmepump/...) i tid. Hittar bara en cachad version nu: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:IOf2mL8JSesJ:https://www.nyteknik.se/premium/nu-blir-det-dyrt-med-effekt-hans-hemmabygge-kapar-topparna-7021768&cd=4&hl=en&ct=clnk&gl=se&client=firefox-b-d

Förstår jag rätt, det är alltså kW-medeltalet under timmen som Göteborg energi avser på sidan https://www.goteborgenergi.se/foretag/vara-nat/elnat/elnatsavgiften i stycket "Effekt är en rörlig avgift för den maximala belastningen av elnätets kapacitet och styrs av den högsta timförbrukningen varje månad (kW). Från och med den 1 februari 2022 justerar vi sättet vi beräknar effektavgiften för dig som har en huvudsäkring på max 63A. Istället för att mäta månadens högsta timme, tar vi ut medeltalet av dina tre högsta timmar varje månad, fördelat på tre olika dygn. Detta ger dig mer flexibilitet samtidigt som du fortsatt kommer kunna spara pengar genom att sprida ut din elanvändning över dygnets alla timmar."

Dvs att ligga på 6 kW under 30 minuter av timmen ocn noll resten av timmen blir samma sak som att ligga på 3kW under hela timmen?

Sen om man läser Nyteknik-artikeln från 2021-10-01 du länkar till så står det "Energimarknadsinspektionen arbetar just nu med att ta fram föreskrifter för effekttariffer, som ska presenteras nästa år. Exakt hur de ska se ut är därför inte klart. Men det kommer sannolikt inte att bli en sådan modell som Göteborg Energi Nät har valt, där den högsta effekttoppen varje månad bestämmer avgiften. – Vi ser hellre tidsdifferentierade effektavgifter i stället för en prissättning efter det högsta värdet. Det viktiga är nätets totala kapacitet, inte din totala användning, säger Johan Carlsson."

Så frågan är vilken modell som egentligen är aktuell, har energimarknadsinspektionen hunnit presentera nya föreskrifter? "under nästa år" avser ju 2022.
Loggat

Läs igenom manualen och sök efter svar i forumet innan du frågar. Ställ dina frågor i forumet, vi ger ej personlig support. Obs! Regel 2: dålig stämning = avstängning, i detta forum är vi hjälpsamma och trevliga!
Rickard
Global Moderator
*****
Antal inlägg: 1752



Visa profil Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2023-02-03 10:01 »

Oavsett vilket system de använder borde det ju fungera med effektvakt som kopplar bort storförbrukare om effekten går över "satt gräns".
Tillåter man aldrig mer än 10 kW effekt ens momentant så blir ju timvärdet aldrig högre än så heller.
Hur man ska kunna styra så att "ingen hel timme" går över en viss gräns kan nig bli knepigare, men att hitta en lösning på det vore ju det optimala, då kan man ju acceptera höga effekter under en kortare tid, t.ex. om elpatron i både tvättmaskin och diskmaskin är aktiva några minuter samtidigt.
Logiken för att varje timme försöka räkna ut hur hög snittförbrukningen den timmen kommer att bli är förstås en utmaning, då skall man ju kunna sia framtiden, men om man hade någon form av logik där man kunde fylla i t.ex.

1. Max effekt i 5 minuter utan att effektvakten bryter -----> 10 kW
2. Max effekt i 15 minuter utan att effektvakten bryter -----> 8 kW
3. Max effekt i 30 minuter utan att effektvakten bryter -----> 5 kW
o.s.v.

Sista kvarten varje hel timme kanske man vore tvungen att gripa in med blockering om snittet låg högre än X kW under de första 45 minuterna?

Målet skulle i så fall vara att man t.ex. aldrig förbrukade mer än 5 kW i medel under en hel timme?
Man skulle då själv kunna ändra värden och via loggning se vad olika värden resulterade i, i praktiken.
« Senast ändrad: 2023-02-03 10:03 av Rickard » Loggat

Andreas
Administrator
*****
Antal inlägg: 4044


Visa profil
« Svara #5 skrivet: 2023-02-03 16:54 »

Att räkna på att "ingen hel timme går över en gräns" är inte svårt om man går utifrån "ackumulerat timvärde kWh".

Men utan att veta vilket/vilka system som faktiskt förordas - dvs kommer att användas av energibolagen i Sverige - menar jag det inte går/är vettigt att skissa på lösningar...  "medeltalet av dina tre högsta timmar varje månad" och "tidsdifferentierade effektavgifter" kräver olika upplägg. Och vi vet inte ens om något av dem är aktuellt.
Loggat

Läs igenom manualen och sök efter svar i forumet innan du frågar. Ställ dina frågor i forumet, vi ger ej personlig support. Obs! Regel 2: dålig stämning = avstängning, i detta forum är vi hjälpsamma och trevliga!
simulanten
Medlem

Antal inlägg: 13


Visa profil
« Svara #6 skrivet: 2023-02-04 00:16 »

Här är länk till Energimarknadsinspektionen https://ei.se/om-oss/publikationer/publikationer/foreskrifter-el/2022/foreskrift-eifs-20221 med den nya föreskriften EIFS 2022:1 och en bakomliggande rapport.

Som jag tolkar det måste elnätbolagen införa en effektavgift senast 2027, men det är tillåtet redan nu (som exempelvis i Göteborg). Men som du skriver Andreas, varierar det hur den är/blir utformad. Men med de elmätare som nu installeras med timmätning, så verkar det rimligt att "ackumulerad energi under en timme" alltid kommer vara en komponent i avgiftsberäkningen. Och enligt EIFS: "Effektavgiften ska tidsdifferentieras."

Så om ackumulering under varje timme går att få som beräknat värde, och tillsammans med Rickards förslag på maxeffekter under kortare "glidande" perioder så är man en bra bit på väg. Tror inte medel av x timmar eller en (1) timme påverkar principen, man vill alltid hålla ner timförbrukningen. När tidsdifferentiering införs (som man väl inte har i Göteborg?), vill man ha möjlighet att variera begränsningarna beroende på tid på dygnet/veckan.

Sidospår: En konsekvens av regelverket är att om många konsumenter inför begränsning av ackumulerad energi (genom blockering i slutet av timmen), så kommer de alla ha hög förbrukning tidigt varje timme och lägre i slutet av timmen. Det blir en jobbig situation för elnätet  Med glimten i ögat (blinkande)

Jag väntar nu med spänning på min logger1010 och utvärdering av vad den har för funktioner redan idag.

/Adam
Loggat
Sidor: [1]
  Skriv ut  
 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!