E-logger | Manualer | Forum
Loggerforum - supportforum
2020-09-21 02:19 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Forum   Hjälp Sök Logga in Registrera  
Sidor: [1]
  Skriv ut  
Författare Ämne: L3030 - Blåskärm när internet låg nere.  (läst 924 gånger)
Peosn
Medlem

Antal inlägg: 79


Visa profil
« skrivet: 2020-07-02 16:42 »

Hej!

Fick för ett tag sen "Blåskärm" när internet låg nere några timmar. Lägger med en bild på vad som visades på skärmen.

mvh

/Peo
« Senast ändrad: 2020-07-02 17:44 av Peosn » Loggat
Andreas
Administrator
*****
Antal inlägg: 3147


Visa profil
« Svara #1 skrivet: 2020-07-03 09:04 »

Hej!

Vad föranledde att internet låg nere, var det strömavbrott? Felmeddelandet tyder på att det varit problem att skriva till loggerns flashminne. Det brukar inträffa när flashminnet är trasigt, men det kan också vid sällsynta fall uppstå vid just strömavbrott, när nätspänningen är risig. (Enstaka skrivfel borde egentligen kunna ignoreras, ska klura på det.)
Loggat

Läs igenom manualen och sök efter svar i forumet innan du frågar. Ställ dina frågor i forumet, vi ger ej personlig support. Obs! Regel 2: dålig stämning = avstängning, i detta forum är vi hjälpsamma och trevliga!
Peosn
Medlem

Antal inlägg: 79


Visa profil
« Svara #2 skrivet: 2020-07-03 13:28 »

Det var bara en gissning att det berodde på att internet var nere. Det var många hushåll i kommunen som var utan internet några timmar den morgonen. Det var ju inget annat som märktes av att det skulle varit något problem med strömförsörjningen, allt annat snurrade på som vanlig.

Trasigt flashminne låter allvarligt, borde det inte märkts av på något sätt vid användandet av loggern eller vid någon uppdatering av programvaran? Självtesten visar ju inga fel och loggern jobbar ju på som vanligt, inga konstigheter.
Loggat
Andreas
Administrator
*****
Antal inlägg: 3147


Visa profil
« Svara #3 skrivet: 2020-07-03 15:21 »

Precis, hade flashminnet varit trasigt så hade det som du säger märkts. Nu spekulerar jag förstås, men om det inte var strömavbrott kan det ha varit nån väldigt kort störning på elnätet. Det förstås går aldrig att helt utesluta udda programfel heller. Men koden som lagrar data i minnet gör ingenting annorlunda beroende på om internet ligger nere eller ej.
Loggat

Läs igenom manualen och sök efter svar i forumet innan du frågar. Ställ dina frågor i forumet, vi ger ej personlig support. Obs! Regel 2: dålig stämning = avstängning, i detta forum är vi hjälpsamma och trevliga!
Peosn
Medlem

Antal inlägg: 79


Visa profil
« Svara #4 skrivet: 2020-07-04 15:54 »

Jag kollade lite till på detta här hemma om det går att återskapa en krasch på loggern och det gjorde det ganska lätt. Jag drog bara ur strömmen till fiberboxen som är nätägarens leveranspunkt, för att få ett nästan identiskt förhållande som vid förra gången det blev ”Blåskärm” när internet låg nere. Jag ville behålla mitt lokala nätverk igång och ansluten till loggern. Därför valde jag att inte bara rycka nätverkskabel på L3030.

Klockan var då 13:05 ungefär, för jag har för mig att jag det gick ungefär en halvtimme innan loggern kraschade förra gången.
Så blev det denna gång också, om man kollar på mätdata för en ute-givare vid den tidpunkten. Tiden mellan 13:36 och 14:22 då jag återstartade L3030.

Mätvärden
Tid   Utetemp
200704 13:30   19.99
200704 13:31   19.99
200704 13:32   20.00
200704 13:33   20.00
200704 13:34   19.99
200704 13:35   19.94
200704 13:36   19.95
200704 14:22   19.09
200704 14:23   19.11
200704 14:24   19.07
200704 14:25   19.06
200704 14:26   19.05
200704 14:27   19.00
200704 14:28   19.00
200704 14:29   19.00
« Senast ändrad: 2020-07-04 18:01 av Peosn » Loggat
Andreas
Administrator
*****
Antal inlägg: 3147


Visa profil
« Svara #5 skrivet: 2020-07-07 16:07 »

Toppen, tack för bra info! Hoppas jag får fram det lika enkelt.
Loggat

Läs igenom manualen och sök efter svar i forumet innan du frågar. Ställ dina frågor i forumet, vi ger ej personlig support. Obs! Regel 2: dålig stämning = avstängning, i detta forum är vi hjälpsamma och trevliga!
Andreas
Administrator
*****
Antal inlägg: 3147


Visa profil
« Svara #6 skrivet: 2020-07-08 10:02 »

Så lätt var det dessvärre inte. Har 46 kanaler (ju fler kanaler desto tätare flashskrivning) och har kört först 4 timmar utan nät och sen 9 timmar utan nät utan problem. Så det måste vara något i din miljö som jag inte har. Kör du någon annan kommunikation mot loggern när du testar, som till exempel LoggerSoft eller nån m2m-historia?
Loggat

Läs igenom manualen och sök efter svar i forumet innan du frågar. Ställ dina frågor i forumet, vi ger ej personlig support. Obs! Regel 2: dålig stämning = avstängning, i detta forum är vi hjälpsamma och trevliga!
Peosn
Medlem

Antal inlägg: 79


Visa profil
« Svara #7 skrivet: 2020-07-08 11:36 »

Det som jag har är ju att en Raspberry skickar lite data till logger som visas på "OLED displayen" i köket.
Det som skickas till loggern med tio minuters mellanrum är detta:
"http://192.168.0.101?disp=Prognos%2012:00-15:00%0ATemp(13.6)%2015.9%20%B0C%0ARegn%200.13%20%20%20%0AVind%204(N)%20%20Moln%2038%25&dur=960&alt=1 -q -S -O - 2>&1"

om jag inte trycker på en trådlöst knappsats i köket, då skickas lite annat i meddelandet.

Men när jag testade så gjorde jag inget mer än att bryta internet in till huset.

Det finns ju ett larm för hög vattenförbrukning som är inställt på 30 min, men inget som aktiverades under denna tid.

Det jag inte har kollat är vad Raspberryn skickar när den inte kan hämta något från nätet men jag har för mig att den bara skickar något meddelande att den inte kan hämta någon prognosdata och det är det som visas på displayen. Om loggern får info via http som inte giltig så ska väl inget på verka loggen utan den ignorerar väl det meddelandet eller går det att få stopp på logger den vägen?  

Det är vad jag kan komma på vad som är lite unikt. Hoppas det kan var något till hjälp
« Senast ändrad: 2020-07-08 11:38 av Peosn » Loggat
Andreas
Administrator
*****
Antal inlägg: 3147


Visa profil
« Svara #8 skrivet: 2020-07-09 13:07 »

Tack. http-skrivningar till loggern borde verkligen inte påverka vad som skrivs till flash, men visst kan jag testa lite sådana också. Vilka klockslag sker rasberryns skickningar? Verkar de stämma med klockslagen för blåskärm?

Sen kan det tänkas vara givartyper också som är unikt för din miljö, jag kör mest tempgivare och sen ett par CO2-givare och nån ljusgivare till testloggern. Vilka givartyper har du igång?
Loggat

Läs igenom manualen och sök efter svar i forumet innan du frågar. Ställ dina frågor i forumet, vi ger ej personlig support. Obs! Regel 2: dålig stämning = avstängning, i detta forum är vi hjälpsamma och trevliga!
Peosn
Medlem

Antal inlägg: 79


Visa profil
« Svara #9 skrivet: 2020-07-10 09:37 »

Jag testade lite till på detta genom att bara ta bort närverkskabel till L3030, det blev samma resultat då som innan att L3030 kraschade efter ca 30 min. Så det är inte http-skrivningarna som är orsaken. Utan antingen är det väl något lurt med min logger eller om är det den typ/antal av givare som kanske kan vara orsaken.

Jag skickar med en bild som är tagen när loggern startar upp och visar antal anslutna givare. Ser ut som att display är suddig men det är bara på fotot som inte blev 100:a.

Moduler på s1 är två puls och en HTMIQ med en PT1000 givare, modulen på s2 är en HTIQ.
Direkt på loggen finns också två elmätarsensorer, två Qn 1.5 flödesmätare med pulsutgång och en IR för att tända display vid närvaro framför loggern. 

Förstår att det kan vara knepigt att återskapa ett fel som detta, men hoppas att infon ovan kan vara lite till hjälp.
Loggat
Sidor: [1]
  Skriv ut  
 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!