Loggerforum - supportforum

E-logger®, Logger 2020, Logger 3030, Logger 1010 & LoggerSoft => Flödes- / vattenmätare => Ämnet startat av: tullingsåsvatten skrivet 2020-05-14 16:37



Titel: Graf taggig
Skrivet av: tullingsåsvatten skrivet 2020-05-14 16:37
Hej!
Vet inte om detta är en bugg eller om det är normalt? Men ser ut som om varannat värde från vattenmätaren bilr 0 l//min och nästa värde är rätt.
Anläggning: 3030 Pro, M-bus konverter, trådlös M-bus, Kamstrup FlowIQ 3100.
Detta händer om jag har satt "Avläsningsintervall" till 1 minut i "Seriella enheter", om jag ändrar den till 5 minuter så har jag alltid flöde och slipper dipparna ner till 0 l/min.
Tor inte mätarna pratar så ofta som varje minut för att spara på batteriet som är inbyggt och skall hålla i 16 år.
Känns som att nått i 3030 eller e-logger tolkar ett tomt värde som "noll" istället för "null". Grafen borde vara kvar på samma som föregående värdet om det kommer tomma värden. Om man vill titta lite mer exakt på förbrukningen så blir det ganska grov kurva med 5 minuters uppdatering, vore kanske önskvärt med flera alternativ på intervallerna.
//Peter


Titel: SV: Graf taggig
Skrivet av: Andreas skrivet 2020-05-15 08:39
Hej! Den trådlösa M-bus-dosan skall inte rapportera nollvärden även om det var länge sedan mätaren kommunicerade, så det är något vajsing med avläsningen, skall titta på det.


Titel: SV: Graf taggig
Skrivet av: Andreas skrivet 2020-05-18 09:09
Hej igen! Och äsch, du får ursäkta mig, när jag svarade innan helgen insåg jag inte att det var "av loggern beräknat flöde" vi pratade om så du fick ett tokigt svar. Saken är den att de flesta vattenmätare inte rapporterar flöde utan bara mätarställningar. Vad loggern gör då för en sån vattenmätare är att räkna fram flöde utifrån differensen av det som räkneverket visar vid senaste avläsningen och det som det visade förra avläsningen. Om då flödet är såpass lågt att räkneverket inte hinner slå om, alternativt att mätaren rapporterar glesare än avläsningsintervallet så att räkneverket inte hinner slå om, så blir flödet noll. Det går inte att anta att flödet ligger kvar på samma värde som sist om mätarställningen inte flyttar på sig mellan loggerns avläsningar, för vi vet ju inte om flödet ligger kvar eller om det faktiskt blivit noll.