Loggerforum - supportforum

E-logger®, Logger 2020, Logger 3030, Logger 1010 & LoggerSoft => Elmätaravläsning => Ämnet startat av: Veribk skrivet 2018-09-11 09:56



Titel: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-09-11 09:56
Hej,
Vi har fyra Modbus SDM630 MID som vi tänkte koppla till en Logger 3030 för att mäta strömförbrukning på respektive fas över tid.
Detta via modbus. Men ser i manualen för 3030 att den bara loggar var 10:e sekund.
Lasten i detta fall är ugnar (8kW) som slår på i 3-5 sekunder och är sedan av i 10-15 sekunder. Detta pågår i ca 10 timmar.
Hur tillförlitlig kommer informationen i loggern att vara i detta fallet när loggning sker så "sällan"?
Att använda pulsutgången på elmätaren verkar ju inte heller vara en lösning eftersom den inte kan separera data för de enskilda faserna.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-09-11 10:25
Hej!

Knepigt fall. Ja det är flera saker som spelar in, dels hur snabbt elmätaren läses av, dels hur snabbt elmätaren uppdaterar sin momentaneffekt och så när avläsningen sker i förhållande till det. Över kort tid blir det nog väldigt märkliga värden, men det är kanske inte omöjligt att snittet över längre tid ändå blir ganska rättvisande. Med vilken tidsupplösning behöver ni kunna se förbrukningen?

En metod som borde ge helt korrekta värden är att läsa av räkneverket istället. SMD630 saknar dock möjligheten att att läsa av räkneverket för varje fas. Det finns andra elmätare som har den möjligheten. Osäker på vilken tidsupplösning det kan ge, så det beror på vad ni behöver.

Pulsutgångar som du nämner är också ett alternativ, men då behövs 3 st 1-fasmätare per objekt så man får en pulsutgång per fas. Har inte sett någon 3-fasmätare med en pulsutgång per fas.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-09-11 13:08
Ja, det är lite lurigt att få till det. Om man skall gå efter hur ofta displayen uppdateras på effektmätarna så skulle de uppdatera sitt momentanvärde 1 gång per sekund. Om det sedan går att plocka ut data lika ofta kan jag inte hitta någon info om.
Håller med om att ju längre tid som går desto bättre värde på effektuttaget.
Tyvärr är det ursprungliga syftet med effektmätarna och loggern att ha koll på att strömmen per fas inte går över värdet för huvudsäkringen. Om detta sker skulle loggern t.ex. skicka mail eller sms. Plus att man över tid kan via info i grafer disponera om lasterna per fas.
Att köra med en effektmätare per fas för att ta ut pulsdata skulle i detta fallet bli 12 mätare vilket inte känns så praktiskt.
Om det går att läsa av effektmätaren varje sekund, skulle det då vara möjligt att spara ner logg-data oftare? Jag kan tänka mig att det ställer till bekymmer kapacitetsmässigt med många mätare och många värden från varje. Men det kanske är möjligt då det är få modbus-enheter som i detta fallet?


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-09-11 14:10
Jag förstår. Jag ska testa hur tätt SDM630 faktiskt uppdaterar mätvärdet via Modbus, återkommer till det inom några dagar.

Istället för att lagra sekunddata kanske det vore ok att lagra maxvvärde var 10:e sekund? Dvs i så fall mätning varje sekund och maxvärdet av dessa 10 mätningar lagras var 10:e? På så sätt missas inga toppar. Att sen längden på toppen inte stämmer kanske har mindre betydelse.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-09-11 14:22
Toppen. Tack för att du kollar upp det!

Ja, det hade absolut fungerat att ta ett värde varje sekund och bara spara ner maxvärdet var 10:e sekund.
 


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-09-13 15:02
Jodå, Eastron SDM630 verkar uppdatera effekten ungefär en gång per sekund via Modbus.

Så om det inte är alltför som behöver göras samtidigt så borde det inte vara omöjligt fixa sekundavläsning på den.
Är det något mer än effekt på fas 1-3 som ni behöver läsa ut från varje elmätare?
Fyra st SDM630 är max vad ni behöver kunna ansluta till en logger?
Vad mer förutom elmätare behöver ni logga?


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-09-14 07:45
Det var goda nyheter. Tack för att du kollade upp detta!

När det gäller avläsningen från effektmätarna är det egentligen bara ström per fas som behöver ha denna loggningsfrekvens.
Övriga värden, effekt och energiförbrukning kan ju tas ut betydligt mer sällan. Det bör bli hyfsade värden över tid.
Inga andra värden behövs från mätarna. Initialt är det bara dessa fyra mätare som kommer att kopplas in i 3030 pro. Kanske någon annan typ av sensor i framtiden.
Är det cpu-kapacitet eller modbusprotokollet som är flaskhalsen i detta läget? Skulle man vinna något på att gå upp i överföringshastighet på modbus/rs485 (19.2kbaud)? Avstånd 3030 till mätarna blir max 10 meter.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-09-14 14:34
Just det, det var ström per fas, inte effekt per fas ni behövde sekundsnabb "maxvärdes"-uppdatering för. Fast är inte effekten mer rättvisande om nu spänningen kan tänkas variera?

Men sen vill ni även alltså läsa ut fler parametrar från elmätarna, men där är det ok med glesare interavall. Hur glest intervall då?

När du skriver effekt och energiförbrukning, menar du då alltså momentaneffekt för varje fas dvs 3 värden och räkneverk för total förbrukning dvs 1 värde, dvs totalt 4 värden per elmätare?

Ja Modbus kan vara en flaskhals, dels är det kommunikationshastigheten och dels hur snabbt enheterna svarar på anrop. Men sen är inte styrprogramvaran i Logger 3030 optimerad för den här typen av avläsning, då det är samverkande multikörning får inget ta för lång tid på sig om allt ska hinnas med. Det går förstås att trimma vid behov, men det tar ju en del tid att göra det.

Men framförallt är det viktigt reda ut precis vad ni behöver så det inte blir något missförstånd och faller på nån detalj.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-09-14 15:06
Strömmen är intressantast i detta fallet för att inte en överbelastning av säkringar (huvudsäkringar och i undercentraler) sker över längre tid. Egentligen hade nog redan två värden under en 10 sekunders period där maxvärdet skrivs i loggen var 10:e sekund varit fullt tillräckligt...
Övriga parametrar skulle fungera med loggning varje minut.

Ja, det stämmer. Förutom mätningen av ström så skulle det vara önskvärt med momentan effekt per fas och mätare (12 värden) plus total effekt per mätare (4 värden), totalt 16 värden. Men då med glesare hämtning/loggning.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-09-17 16:08
Då tror jag att jag har hela bilden. Jag behöver nu kolla upp hur mkt ändringar/kompletteringar som behövs för att realisera detta. Men har en del annat som måste bli klart först. Ska försöka återkomma på ytterligare några dagar.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-09-21 13:42
Kom på ett bättre sätt men som tyvärr inte fungerar som det skall än. Eastron SDM630 har en inbyggd funktion för att lagra maxström på faserna. Tanken var då att läsa ut maxvärden var tionde sekund och direkt efter nolla dem. På så vis blir det mycket mindre kommunikation mot elmätarna samt att vi aldrig riskerar att missa nån topp. Testade detta igår. Det går fint att läsa ut maxvärden för fas 1-3. Men det som inte fungerar är elmätarens anrop för att nolla maxvärden. Jag mailade Eastron så får vi se om de har nån lösning. I annat fall är sekundavläsning plan B.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-09-24 13:42
Tack för infon!
Det hade som sagt räckt riktigt bra med att två mätvärden tas per 10 sekunders intervall.
Om sedan det högsta av dessa loggas hade det ju varit suveränt.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-09-24 14:13
Men riskerar ni inte att missa någonting om ni läser av var 5:e sekund med tanke på vad du skrev i första inlägget "på i 3-5 sekunder"?


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-09-24 16:58
Det är sant, ju tätare desto bättre. Men om protokollet inte tillåter det så hade ändå två
värden per 10 sekunders-period gett betydligt högre noggrannhet.
Men går det att lösa med högre upplösning så hade det varit toppen.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-09-25 09:36
Jag förstår. Jag hoppas fortfarande kunna läsa ut mätarnas egna maxvärden. Fick sent igår svar av Eastron att de ändrat sitt protokoll, men det nya sättet fungerar dessvärre inte heller på den SDM 630 jag kör på. Men det kan kanske bero på vilken mjukvara som sitter i själva elmätaren, har frågat dem om det också.

Har du möjlighet kolla vad det är för mjukvara i mätarna du har? Det visas när strömmen slås till, står "Soft och x.xxx".


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-09-25 19:14
På själva mätaren står det SW v1.3  2018.

Jag har bifogat en bild på en graf hur det blir. Den skall ju egentligen bara anta två möjliga värden, 16A eller 0A.
Men det blir en trappstegskurva när avläsningen blir mer eller mindre ur synk.

Logger 3030 Pro är inställd på att logga var 10:e sekund.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-09-26 14:55
Tack. Ja, jag tror att alla mätare tillverkade de senaste fem åren har 1.3xx men sen är där ytterligare siffror "xx" som visas i displayen då versionsnumret där har 4 tecken.

Mmm kurvan blir konstig när avläsning sker med glesare intervall än förändringsintervallet, allt enligt Harry Nyquist teori. Men vi skall råda bot på det på det ena eller det andra sättet! Jag fick tyvärr ett icke-svar av tillverkaren igår, men har förtydligat frågan med hopp om bättre svar.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-09-26 15:08
Ja, jag misstänkte att versionsnumret var fler siffror. Synd att man inte kan få fram det när mätarna är igång.
Dessa mätarna ligger parallellt så jag måste bryta allt. Återkommer. (De är inköpta aug/sep i år om det hjälper)



Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-10-01 17:11
Har kollat detta nu, mätarna har version 1.302.



Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-10-02 09:07
Tack. Märkligt. Jag undrar jag om det visade mjukvaruversionsnumret verkligen stämmer med faktisk mjukvara, min testmätare från 2014 har också 1.302, samtidigt har modbusprotokollet gått igenom 7 revisioner de senaste åren. Jag fick precis svar från tillverkaren imorse efter lång tystnad, där de på min fråga om vilket versionsnummer som krävs för att det eventuellt skall fungera, frågade vad mätarna har för serienummer. På min testmätare finns en klisterlapp innanför övre luckan med ett 8-siffrigt nummer, jag antar att det är serienumret. Hoppas nu få snabbare svar på serienummersfrågan av dem. Ledsen att det tar tid.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-10-02 09:33
Ja, det var ju konstigt.
Jag skall kolla om jag har serienumret på samma ställe och återkomma.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-10-02 16:45
Mätaren med lägst serienummer har: 00001120
Alla har Lot No: 200324


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-10-03 10:38
Tack! Har nu skickat dem även dina uppgifter. Så får vi hålla tummarna för någorlunda snabb lösning.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-10-11 10:08
Vet inte om det är språkförbistring eller vad det är, men fick dessvärre inget svar om serienumret, men fick nu till sist svar att funktionen med nollställning bara finns på version 2 av SDM630.

Vilken version har du? Se bifogad bild, version två är mer avrundad och så står där tydligt "V2" ovanför displayen.

Måste i vilket fall ta mig en funderare på om det är vettigt att göra en loggerfunktion som bara fungerar med V2 för att det blir snäppet bättre, eller om det är vettigare att göra något mer generellt.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-10-12 10:18
Tack för infon!
Ja, det är V2 versionen vi har på samtliga mätare.

Om man får önska skulle det vara att föredra med en lösning med tätare intervall för loggning.
Det känns som en mer långsiktig och exaktare lösning....


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-10-12 11:03
Tack! Tätare intervall för loggning (dvs hur tätt värden lagras) är inte aktuellt i dagsläget, utan vad det står mellan är antingen "tätare intervall för avläsning" eller "avläsning av mätarens max var 10:e sekund, därefter nollning mätarens max". Fördelarna med det senare är dels att vi inte behöver läsa av mätarna lika tätt och då kan klara teoretiskt många fler mätare, plus att vi aldrig riskerar att missa någon topp pga någon anledning missad avläsning eftersom det är elmätarens maxvärde som avläses. Nackdelen är att det bara fungerar på Eastron SDM630 V2 eller senare (eller andra elmätare med motsvarande maxvärdesfunktionalitet). Jag skall apropå det titta lite på ett par andra Modbus-mätare (typ Inepro, Carlo Gavazzi, Enermet) och se om de har just någon motsvarande maxvärdesfunktionalitet.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-10-12 13:19
Ok, då vet jag läget. Så alternativet till tätare loggning är att läsa av mätarna oftare (/s)och låta mjukvaran välja hur dessa
värden skall behandlas, (ex. medelvärde eller topp-värde) och sedan logga detta var 10:e sekund?
Eller då logga maxvärdet från mätarna under 10s och därefter nollställa maxvärdet? Är det riktigt uppfattat?
Innebär den senare lösningen att även max-värden för effekt och energi nollställs? Men det kanske inte spelar någon roll i praktiken?
Jag vet att jag har sett andra mätare som lagrar maxvärden men om det går att nollställa vet jag inte. Men räcker det inte om det fungerar med Eastron-mätare?  ;)


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-10-15 14:59
Jo det är korrekt uppfattat.

En nollställning av maxvärden i SDM630 innebär nollning av "Maximum total system power", "Maximum total system VA demand", "Maximum neutral current demand" och "Maximum phase X current demand.". Så det är nog inget problem.

Men har inte hittat någon annan elmätare än Eastrons som har funktionaliteten med utläsning av lagrat maxströmsvärde och nollning av dito via Modbus. Däremot har alla Modbus-mätare jag sett utläsning av ström. Så vettigare satsa på en funktion som fungerar på alla mätare istället för en funktion som bara fungerar på V2-utförandet av en mätare (möjligtvis nån fler från samma fabrikat). Så det får bli "tätare intervall för avläsning där max lagras" som går igång när något av de tre registerna "Peak power phase X" väljs. Hoppas hinna klart med det i nästa vecka.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-10-19 08:53
Nu finns en uppdatering på ert konto ni kan prova, gå till E-logger->Inställningar->Konto.

Parametrarna för maxström heter "Phase 1 peak current", "Phase 2 peak current" och "Phase 3 peak current". Avläsning sker ungefär varannan sekund med 3*4 faser, glesare ju fler mätare och faser som övervakas. Det hela är testat och fungerar på Modbus trefas elmätare Eastron SDM630 och Inepro PRO380.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-10-22 08:52
Toppen. Tack!
Denna är nu inlagd med de nya givarna. Endast från en mätare till att börja med.
Vi kommer att köra med storförbrukare (på just denna mätare) kommande natt så det skall bli mycket intressant.
Så loggern läser av mätaren cirka varannan sekund och skriver ner maxvärdet var 10:e sekund?
Detta gäller upp till ca 4 mätare? Kan det bli kapacitetsproblem beroende på hur många övriga givare man hämtar
från samma mätare?  Avståndet från L3030 till sista givaren är i nuläget ca 1 meter. Kabel är partvinnad utan skärm och
hastigheten 9.6k baud. Inga andra ingångar eller givare används förutom modbus.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-10-23 14:50
Ja precis, Logger 3030 läser av mätarna ungefär varannan sekund och memorerar toppvärdet som sedan lagras var tionde sekund.

Att logga toppeffekt på tre faser med fyra elmätare, dvs 12 parametrar totalt, bör inte vara något problem att hinna med på två sekunder, och det går nog bra med någon eller möjligen ett par till parametrar per mätare också. Vad som händer när det blir "för många" parametrar är att loggern helt enkelt inte hinner läsa av allt på två sekunder utan det kanske tar tre sekunder istället.

Kommunikationshastighet 9600 eller 19200 baud har marginell effekt, största delen av tiden för ett anrop utgörs av tiden det tar för loggern att göra annat och för elmätaren att svara. Loggersidan går att optimera en del men det är en framtidsfråga i så fall.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-10-23 15:15
Tack för infon.
Det ser bra ut efter gårdagens test. Ser man på 15-minuters-intervall ligger grafen för strömförbrukningen och pendlar mellan 0 och 16A.
Tar man längre tidsrymd (ex. 4h) ligger den stadigt på 16A. Det kanske är normalt, beroende på upplösning?

Däremot har det uppkommit lite luriga problem när det gäller grafer. Får "Bild saknas" på flera grafer. Alltid på samma.
Har testat med att radera kanaler och givare. Samma med Översikten, den visar varken 1-timmars eller 24-timmarsgraf längre.
Vet inte om det har något samband med ny testversion, men kommer att starta om loggern.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-10-24 09:23
Ja det är normalt. Normala kanaler i E-logger lagrar medelvärden och vid visning är det medelvärden, så ju längre ut du zoomar desto mer medelvärdebildat är det. Kanaler som lagrar toppström lagrar maxvärden och vid visning är det toppström, så ju längre ut du zoomar desto längre tid ser du toppvärde av.

Det här med grafproblemen kan kanske bero på just det jag skriver om ovan med olika kanaltyper, toppström kräver en annan kanaltyp än normala kanaler och du kanske har återanvänt en gammal kanal för toppströmmen? I så fall behöver du radera dessa kanaler och skapa nya kanaler till vilka du knyter toppströmsingångarna.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-10-24 13:12
Tack. Det är med samma kanal, med toppströmgivare, som det blir den skillnaden mellan 15-minuter och t.ex. 4-timmars intervall.

Har raderat alla kanaler och givare och startat från scratch. Det ger samma fel med grafer (Bild saknas) i ett visst skede.
Ser nu också att "Värde" -kolumnen är tom i Kanallistan. Däremot presenteras värden i givarbilden.
Samma fel även då alla toppströms-givare är helt borttagna.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-10-24 15:32
Jag misstänker att något är förändrat eftersom kanallistan började fyllas efter ca en timma.
Nu går det att skapa kanaler med toppvärdesgivare och grafer ser riktiga ut.
Det enda som återstår är beräknade kanaler som inte kan presentera grafer (Bild saknas).


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-10-25 09:14
Nej det är inget ändrat, det kan vid enstaka tillfällen ta lite tid för loggern att komma igång om allt görs om. Gamla data av fel format stockar pipen. Jag tror inte du behövt ändra alla kanaler och givare, utan den möjliga felkällan var som sagt just de här nya givarna för toppvärde, de går inte att koppla ihop med kanaler som skapats innan toppvärdesfunktionaliteten fanns i systemet.

Kan du utveckla det här med beräknade kanaler en smula, vad är det för slags beräkning du försöker göra?


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-10-25 10:55
Tack för informationen.

Det är beräknade kanaler av typen differens som innehåller kanaler med just toppvärdesgivare som inte ger någon graf. Övriga fungerar bra.
Däremot visas ett värde för den beräknade kanalen i tabellen.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-10-25 11:20
Tack. Får titta på det. Kan du kanske utveckla ytterligare, rent konkret vad är det ni vill räkna fram med differensen? Det är lättare hjälpa till om man förstår vad som efterfrågas.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-10-25 11:48
I detta fallet är det toppström på ledning till central som inte har någon mätare. Denna är differensen mellan mätare för total och övriga mätare.
Motsvarande fungerar fint för effektkanaler och även för de tidigare "vanliga" strömkanalerna.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-10-26 10:43
Jag förstår. Räknar med att ha det löst till i början av nästa vecka.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-10-29 15:45
Prova nu så ska vi se om det inte fungerar bättre med beräknad differens på toppvärdeskanaler.


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2018-10-30 07:31
Toppen. Det fungerar perfekt nu.
Tack för all hjälp!


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-10-30 08:18
Roligt att höra, ingen orsak!


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Veribk skrivet 2021-05-10 11:41
Hej igen,
Har nu kört denna version en tid nu utan problem, 190228.
Min fråga är om funktionen med toppvärde som behandlats i denna tråd kommer att
finnas kvar vid uppgradering till senaste version 210129?


Titel: SV: Elmätare via modbus vid momentan last
Skrivet av: Andreas skrivet 2021-05-10 13:23
Hej! Jadå den skall finnas kvar.