Loggerforum - supportforum

E-logger®, Logger 2020, Logger 3030, Logger 1010 & LoggerSoft => Önskemål => Ämnet startat av: Marie Westling skrivet 2016-06-03 13:17



Titel: API
Skrivet av: Marie Westling skrivet 2016-06-03 13:17
Hej hej
Får först börja med att tacka för en bra stabil produkt!
Mitt önskemål vore att kunna hämta ut mätdata från givarna via något gränssnitt eller ur databasen för att kunna använda dem till att trigga andra funktioner hemma. T.ex ett API i JSON eller nåt... det skulle räcka med att kunna hämta de publika kanalerna om man vill slippa auktorisering (för min del iaf) sen vore det ju toppen om man kunde styra relä utgångar o.s.v men det känns som ett större projekt


Titel: SV: API
Skrivet av: Rickard skrivet 2016-06-04 12:33
Den här videon visar hur man kan importera data från webbsida till excel, och det fungerar om man är inloggad, dock inte från publika sidan.
Man kan göra så att data uppdateras med förutbestämd intervall, men hur man sedan gör för att spara det i en egen databas från excel har jag inte satt mig in i.
Jag testade med att importera all data i översiktstabellen.
http://www.excelkungen.com/exceltrix/formler-i-excel/importera-valutakurser-till-excel.htm
Vi arbetar på en lösning med ett API, men det är fortfarande inte klart.


Titel: SV: API
Skrivet av: PederN skrivet 2016-08-12 09:12
Hur går det med APIet ?


Titel: SV: API
Skrivet av: Rickard skrivet 2016-08-12 23:53
Kommer nåt under hösten, men det är inte klart än.


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2017-04-17 22:16
Det vore väldigt trevligt med ett API, för att kunna integrera loggern med andra system t.ex. Home Assistant.

Jag gillar Loggern, den är stabil och bra och dessutom gillar jag att alla sensorer är trådbundna. Men det vore trevligt att kunna dra nytta av åtminstone momentanvärden för att kunna integrera med hemautomationen.


Titel: SV: API
Skrivet av: Rickard skrivet 2017-04-18 07:09
Nu är jag inte inblandad i själva utvecklingen av API:t, men finns det några instruktioner för i vilka format olika hemautomationssystem förväntar sig att kunna läsa ut, eller speciella kommandon som är vanliga?
Alltså finns det någon sorts standard som man bör följa, och har du i så fall några länkar till dessa?


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2017-04-18 23:02
Jag är fel person att ge ett bra svar på API-frågan, men jag kan dela med mig av några länkar till populära system för hemautomation och där bör informationen finnas. JSON som Marie skriver om är ett bekant begrepp från dessa sidor, själv så klipper och klistrar jag bara från färdiga exempel.

Just nu håller jag på att testa Home Assistant, jag har även fått hjälp på ett forum att skriva ett kommando som kan läsa textfilen som LoggerSoft genererar. I nuläget fungerar det så långt som att jag kan utläsa värdet från nedersta raden i textfilen, dock så kommer hela värdet (inkl.tidsstämpel) in som sensorvärde. Här hade jag varit hjälpt av en så enkel funktion som att enbart sensorns momentanvärde kunde presenteras i en textfil, detta eftersom jag inte är ute efter själva loggningen eller exakt tidpunkt. Jag behöver bara nuvärdet för att kunna bygga funktioner baserat på värdet.

Tråden till forumet finns här:
https://community.home-assistant.io/t/dummy-hardware-read-values-from-text-file/15677/2 (https://community.home-assistant.io/t/dummy-hardware-read-values-from-text-file/15677/2)

Övriga komponenter som går att integrera till Home Assistant finns här, här är det klipp och klistra till konfig.filen som gäller:
https://home-assistant.io/components/ (https://home-assistant.io/components/)
(jag försöker få componenten som heter command line sensor att fungera med loggern)

Openhab är också populär, men jag gillade inte det personligen. Där installerar man add-ons i själva programvaran:
http://www.openhab.org/ (http://www.openhab.org/)

Domoticz är ett annat populärt system som jag inte själv kunnat ge en ärlig chans då jag inte har någon lämplig hårdvara att testa med.
https://domoticz.com/ (https://domoticz.com/)

Gemensamt för samtliga är att tanken är att vara ett sorts överordnat system som sammankopplar olika hårdvaror med varandra för att kunna bygga logiska funktioner och scenarion.

Det finns förstår en mängd andra system, men dessa skrivs det mycket om i diskussioner på nätet.

Även svenska Telldus som är en lite mer användarvänlig variant (men också begränsad) har ett API som man ska kunna integrera mot, är dock inte säker på om det är envägs eller tvåvägs i det fallet.


Åter igen, jag gillar Loggern och jag vill inte överge den, jag vill bara att den ska kunna integreras med lite andra spännande system. Jag hoppas att informationen och önskemålet tas på rätt sätt och att det inte ses som att jag gör reklam för konkurrerande produkter.


Titel: SV: API
Skrivet av: PederN skrivet 2017-04-19 08:05
Här finns en del att läsa
http://www.switchking.se/sv/faq/guider/styrning-via-tillgaengliga-rest-anrop (http://www.switchking.se/sv/faq/guider/styrning-via-tillgaengliga-rest-anrop)

Dessa funktioner skulle bla vara intressanta att få till med e-logger:

-Det är möjligt att skicka in ett värde till en datakälla via följande adress:
http://servernamn:8800/datasources/{id}/addvalue?value={value}

-Information om insamlade värden för en viss datakälla finns tillgänglig på adressen:
http://servernamn:8800/datasources/{id}/values?maxcount={maxCount}&
   newerthan={newerThan}

Byt ut följande:
{id} - mot datakällans ID
{maxCount} - mot det maximala antalet värden som ska returneras
{newerThan} - datum på formatet YYYY-MM-DD


Själv använder jag Switchking för att styra bla belysning, markiser, kyla i hemmet.
För att styra detta på ett vettigt sätt tar jag värden från loggersoft (temp,ljus,vind)
Dock är det i dagsläget så att jag måste ta en liten omväg för att få in värdena i switchking.
Förenklat på detta sätt: loggersoft=>textfil=>eventghost=>switchking

Med ett API så ser jag flera möjligheter, då främst om man via APIt kan skicka värden till e-logger. Ex min önskan om effektberäkning med fler kanaler blir överflödig, då man ist låter eventghost sköta detta.





Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2017-04-27 11:12
Vilken logger pratar ni om?

För Logger 3030 kommer möjligheten att posta data kontinuerligt till valfri webbserver relativt snart (längst nere i 3030-manualen finns ett avsnitt "Kommande funktionalitet"). Utläsning via anrop kan komma längre fram när de grundläggande funktionerna i 3030 är klara. Men eftersom Logger 2020 inte stöder (har plats för) HTTP/TCP, och det är önskvärt med samma system på både Logger 2020 och Logger 3030 är REST-anrop uteslutet. Såvida det inte kan ske via UDP. Jag har för närvarande för mycket att göra för att sätta mig in i olika "avläsningssystem" och vad de för utläsningsprotokoll, så ni som har önskemål om att kunna läsa ut data via nåt specifikt system får gärna kolla upp om det kan ske via UDP. Helst ska det ju kunna ske utan mellanlager i form av omvandlingsscript.


Titel: SV: API
Skrivet av: Niklas M skrivet 2018-10-26 06:13
Hej!
Jag kör Home Assistant och är nyfiken på hur det gått med api för Logger 2020?


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-10-26 10:46
Det har inte hänt något på 2020-fronten sen sist, det som har hänt har hänt med 3030 och där är följande klart:
¤ Skicka mätvärden till egen webbserver med HTTP-anrop
¤ Ta emot mätvärden via HTTP
¤ Styrning av utgångar via HTTP-anrop
¤ Skrivning till extern display via HTTP-anrop

Fler typer av HTTP-anrop till 3030 finns på ritbordet och kommer förhoppningsvis framöver.


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2020-02-08 17:11
Hur går det med detta, är det någon som lyckats hämta mätvärden från Logger 2020 mätvärden och fått in det i Home Assistant. Eller går det lättare att lösa om man skaffar Logger 3030? Mqtt hade varit perfekt.


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2020-02-10 09:11
Som jag skrev i inlägg #8 - ni som har önskemål om att kunna läsa ut data till något specifikt system får gärna kolla upp om det kan ske via UDP. Har inte fått någon mer input sen dess.

Stöder Home assistant Mqtt via UDP? Det som krävs för att ett API till Logger 2020 skall vara möjligt är att det tar väldigt lite programminne i anspråk och att det går att köra över UDP. Så om Home Assistant har stöd för något sådant protokoll skulle det gå att titta på det.

Den enda metod som för närvarande finns för att få ut kontinuerliga mätvärden från 2020 är att köra LoggerSoft och med ett externt script/program läsa av klartextfilerna som LoggerSoft skapar och skicka data vidare.

Som står i inlägg #9 kan Logger 3030 skicka mätvärden via HTTP, vilket ju innebär att data kan skickas precis vart som helst. Så om Home Assistant kan ta emot och koda av http-anropen från 3030 så fungerar det med Logger 3030.


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2020-02-12 21:32
Jag har inte riktigt rätt kunskap för att kunna ta reda på dessa saker, det som är fint med Home Assistant är alla färdiga integrations som innehåller exempel hur man lägger till olika system. https://www.home-assistant.io/integrations/ (https://www.home-assistant.io/integrations/)

När det gäller MQTT är det inte spcifikt för Home Assistant, utan det kräver en MQTT-broker som får informationen, där kan sedan Home Assistant eller andra system hämta informationen (rätta mig om jag har fel). Jag har försökt googla och se om den populära MQTT-brokern Mosquito stödjer UDP och jag tolkar det lite tvetydligt som att den stödjer MQTT-SN som stödjer UDP.

Home Assistant har en integration för HTTP, men om den och Logger 3030 funkar ihop med den vet jag inte. Kanske någon kan kolla länken och göra en bedömning? https://www.home-assistant.io/integrations/http/ (https://www.home-assistant.io/integrations/http/). Jag skulle kunna tänka mig att uppgradera till Logger 3030, men då är det ett krav att den ska gå att ansluta till Home Assistant så vill veta med säkerhet i förväg att det blir bra.

Ett tredje alternativ skulle vara om det går att integrera via webb-tjänsten, men det ser jag som en nödlösning, vill helst kunna integrera lokalt.

Att köra en Windows-dator med script har jag testat, och det funkar men skulle helst vilja slippa eftersom jag nu mera kör Home Assistant på en Ubuntu-server. Eller finns det någon Linux-variant av Loggersoft?



Home Assistant är väldigt populärt och det kommer nya integrationer hela tiden, skulle det inte vara lite snyggt om ni hade en egen integration där. Kanske skulle kunna ge nåt tillbaka i slutändan i form av försäljning av Logger.


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2020-02-14 08:42
Men tänker du att det är nån fördel med MQTT-upplägget som du personligen har nytta av? Jag tänker att det låter onödigt trassligt.

Och Home assistant är ju bara en variant, vi hade i så fall behövt kolla runt på vilka andra alternativ som finns och se vilka protokoll som fungerar "på de flesta".

Om du söker i forumet efter Linux eller Wine så hittar du inlägg om folk som kör LoggerSoft i Wine.


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2020-02-14 20:15
Fördelen med att kunna ta in värden från Logger in i Home Assistant är att det är ett överordnat system som kan ta in data från och styra många olika system och hårdvaror. I mitt fall så har jag t.ex. en Raspberry Pi som pratar modbus med min Nibe F750, samlar in värden samt styr kan styra olika funktioner i Niben via MQTT, jag har även Telldus där jag får in värden som elförbrukning från pluggar (fjärrströmbrytare) samt styr rullgardiner m.m. Allt detta samlas förutom i Home Assistant även i en databas där jag via Grafana kan skapa loggar, och jämföra data från olika system.

Utöver detta så kommer jag även att ta in en modul som känner av status på inbrottslarmet och kan automatisera händelser utifrån status på till-/frånkoppling, larmstatus och liknande (hade det i mitt förra hus, håller på att bygga upp det på nytt i nya huset).

Det jag saknar är att kunna jämföra värden i Nibe (frekvens på kompressor, behov av tillskott elpatorn, temp på frånluf/avluft) med värden från Logger2020 (elförbrukning, olika tempgivare, etc.) i Grafana samt ev. skicka värden från inomhusgivare i Logger till Nibe. Även detta hade jag löst tidigare genom ett script som läser textfilerna från Loggersoft, men vill gärna ha lösningar som inte kräver fler mjukvaror som behöver vara igång.

Vidare så har jag beställt displayer som kan hämta värden via MQTT så att jag kan se dom viktigaste värdena snabbt och enkelt på utvalda system och platser.

För att inte låsa sig till Home Assistant så är det MQTT som är den gemensamma nämnaren för många hemautomationssystem.


Tempgivare och elmätare som idag är anslutna till Logger går förstås att ta in via en Raspberry Pi istället, men jag gillar mer uppbyggnaden att ha stabila system som rullar på och att allt kan samlas i Home Assistant där jag kan labba och testa, men om det strular till sig så rullar alla systemen vidare fristående.

Tack för tipset om Wine, jag har övervägt det tidigare men var osäker på om det skulle fungera.


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2020-02-20 10:02
Tack för all information då förstår jag hur du tänker kring mqqt. Så du menar att mqqt är helt dominerande? Vilka protokoll kommer tvåa och trea?

Har inte Home Assistant nån typ av modulsystem som går att anpassa med egna moduler för import av data?


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2020-02-21 16:19
Home Assistant har sina integrations som jag länkat till tidigare om det är det du menar med moduler? Där finns för närvarande 1546st, alla är förvisso inte helt unika system men det är ändå väldigt många som har anpassat moduler för att ansluta sina system till Home Assistant. Utöver dessa så finns även på integrationer på Github som går att installera. Så en färdig intergration dit vore förstås det bästa för alla som kör Home Assistant.

Mqtt var mer ett förslag som inte är låst till Home Assistant, där kan ju många andra system också ansluta sig. Om det är helt dominerande vet jag inte, men det verkar vara nåt som många mjukvaror för hemautomation kan anlsluta mot. Jag har tyvärr inga exempel på vad som är andra och tredje, det skulle väg i så fall vara specifika moduler mot respektive system.

Jag kan rekomendera att skriva i Svenska hemautomatiseringsgruppen på Facebook, där finns det många personer som är aktiva och villiga att svara på frågor rörande allt som har med hemautomation att göra.


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2020-07-06 09:17
Det går ju att skicka mätdata till en egen webbserver med http-anrop som nämns i inlägg #10 och i inlägg #12 ställs ju frågan om Home Assistant kan ta emot och avkoda http-anrop.

Var lite sugen på att testa lite omkring detta, för om man kan få över mätdata till ett annat system och kunna använda det för sin styrning så vore det väldigt intressant.

Min fråga är om det går att få E-logger att acceptera ett ”kolon” för om man försöker att ange en serveradress typ: 192.168.0.104:1880/endpoint/…….

Så får man meddelandet:
FEL: Serveradress får endast innehålla bokstäver (a-z, A-Z) och siffror, samt bindestreck, understreck, punkt och snedstreck.

Som det är nu så går det inte att skicka mätvärden till en adress som innehåller ett ”port nummer” eller går det och jag gör något fel vid inskrivningen?

Att jag vill testa detta är ju att Node-RED finns som ”Add-on” i Home Assistant och det borde gå hyfsat lätt i ett funktionsblock i Node-RED att filtrera ut den data för en givare som man är intresserad och sen kan använda i sin styrning.

I Node-RED verkar det även finnas möjlighet att ta emot UDP som det har nämnts om innan i tråden, är det inte en väg att gå för L2020.

Ska tillägga att jag har ingen kunskap om detta med http fram o tillbaka likaså har jag ingen kunskap om HA eller Nod-RED, det är först nu när man har L3030 som man har börjat använda det till att styra skicka info mellan enheter här hemma. Jag har också en Rpi 4 med en ssd som går med HA, inte skarpt men den har varit uppe i någon månad mest för att lära och experimentera på.

Men åter till min fråga, finns det möjlighet att få in ett ”:” så man kan ställa in ett ”port nummer” i serveradressen?


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2020-07-06 13:22
I vilket system är du när du får det felmeddelandet?

Node-RED är en bra väg att gå, jag använder det just nu för att läsa data ur den textfil som LoggerSoft skapar, därefter skickar den värdet via MQTT till en MQTT-Broker. Home Assistant hämtar sedan värdet från Brokern och på så vis samlas allt i Home Assistant. Det fungerar bra, men det är beroende av flera olika programvaror samt att detta körs på en Windows-dator som alltid måste vara igång.


De lösningen du beskriver där Node-RED kan man hämta direkt via http-anrop så det hade ju kunnat korta ner vägen och olika beroenden. Då kan köra det integrerade Node-RED "add-on´et" som finns i Home Assistant och få in värdet direkt utan MQTT.

Men om jag förstår tidigare inlägg korrekt så är det bara Logger 3030 som har stöd för det i nuläget.


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2020-07-06 15:52
Det är i E-logger som jag får det felmeddelandet, finns under Inställningar/M2M. Men det valet kanske bara visas när man har L3030.

Ja det var så jag tänkte med Node-RED att gå kortaste vägen, ju fler program som är inblandade desto större risk att det strular, dumt att gå över ån efter vatten.

Andreas har väl öppnat upp lite för tanken att det skulle gå att få till även något liknande med L2020 om mottagare kan hantera UDP, det verkar ju finnas en ”udp-in” nod för det i Nod-RED.

Nu vet jag ju inte hur meddelandet ser ut det som L3030 skickar, men tar man det exemplet som finns i manual just för detta:

serveradress POST /sökväg/filnamn.ext ...headers.... 0B0014EF523A01C0=100.0&0B0014EF523A00C4=71.1

och anpassar den till att passa ens egen adress till Node-RED och har man en ”http enpoint” i Node-RED så går det lätt se med en ”Debug-nod” vad det blir för resultat i Node-RED:

Så här ser den sträng ut som jag testade genom att klistra in den i webbläsare.

http://192.168.0.104:1880/endpoint/end?0B0014EF523A01C0=100.0&0B0014EF523A00C4=71.1

Nu skickas den väl som ett ”GET” när man använder webbläsaren men jag har även testat att skicka som ”POST” med en gammal Zipabox som ligger på hyllan och det funkar bra. Även kollat att skicka ett större antal, cirka 60 givarvärden som är påhittade med olika ID:n för varje. Bara såg till att det var ett ”&” mellan varje givare, fungerar fint.

Om man testar med webbläsaren så får man bare se till att det skickas ”HTTP/1.1 200 OK” tillbaka så webbläsaren känner att den gjort sitt uppdrag. Men det fixar Node-RED om man kopplar ett ”snöre” mellan ”endpoint” noden och en ”http request” nod.

Vi får se vad Andreas säger om det är möjlig att lägga till ett ”:” som ett godkänt tecken så man kan få med ett port-nummer i serveradressen så vore väldigt intressant att testa detta.

Och sen om det är möjligt med UDP för L2020 så kommer ju även den loggern att få en ny trevlig användbar funktion.

Så som jag skrev i inlägget innan så är detta med http inget som jag har kläm på, men man måste ju våga att testa lite olika alternativ och det är ju det man lär sig av och kommer framåt.. :)
 


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2020-07-08 10:20
Nu fungerar kolon. Uppdatatera till mjukvaruversion 200707 genom att gå till E-logger->Inställningar->Konto och klicka "Uppdatera" i panelen "Det finns ny mjukvara till Logger 3030".


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2020-07-08 12:48
Jag uppdaterade och körde en snabbtest här nu, fick in värden i Node-RED direkt.

Har 36 givarvärden som skickades över i två omgångar, 23 i första och 13 i andra. Sen upprepas detta med det intervall som man har i satt i E-logger.

Verkar funka perfekt, helt otroligt vad snabbt denna förfrågan/önskan kom med i ett bygge.  :)

Få bara se om jag lyckas att få till resten...  ;D

Många tackar..

/Peo



Skickar med lite info hur det så ut i Node-Red, om någon annan också går i samma tankar.

I första debug-noden på inkommande såg det ut så här(tar inte med alla):
 
87000002D63D2028: "59.2"

45000003ADEFC828: "69.0"

20000003AE13EC28: "29.3"

88000002D647B228: "56.9"

2D000002D6737A28: "59.2"

8E000003AE1D8628: "60.4"


Efter  "json" modulen såg det ut så här:

"{"87000002D63D2028":"59.2","45000003ADEFC828":"69.0","20000003AE13EC28":"29.3","88000002D647B228":"56.9"}"



Kunde inte hålla fingrar borta.... ;)
 
Så jag gjorde även en snabbtest för http utgångar och hur Node-RED tolkade den infon. Såg bara till att ”Inoden” är satt till metod ”GET” så funkade lika bra med denna funktion.
I E-logger satte jag att utgången skulle sättas till ”På” värdet ”95” kl14:27:00 och  ”Av” värde ”5” kl14:28:10
Nedan ”debug” noden  i Node-RED.

2020-07-08 14:27:01node: L3030_A_Out
msg.payload : Object
{ A: "95" }

2020-07-08 14:28:10node: L3030_A_Out
msg.payload : Object
{ A: "5" }

Verkar funka bra i N-R så det borde fungera lika bra mot andra system också.


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2020-07-09 13:11
Du frågade med bra tajming  :), hade precis gjort klart med lite annat så det var alldeles på gång med en uppdatering när du ställde frågan!

Roligt att det verkar fungera! Vad tänker du styra för något?


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2020-07-10 11:11
Jag har haft ett flertal Nexa brytare som har skött belysningen i huset sen 2014 och den är en Telldus som sköter schemat, har fungerat hur bra som helst och det är kanske bara någon enstaka gång det har missat någon lampa.
 
Men varför göra något enkelt, när man kan göra det komplicerat.… ;D

Så jag har börjat kolla lite på andra styrningar, just nu är jag mest inne på Home Assistant mest för att lära mig, men sen med tiden är planen att den ska ta över det Telldus-styrningen sköter i dag och i samband med det byta ut en del av 433 enheterna mot Z-wave enheter. Det är här det börjar bli intressant med att få in mätvärden även från loggern som man kan använda i sin hemmastyrning av till exempel värme, ventilation och ett flertal andra saker och även infon på ett samlat ställe. Nu när man har ett stabilt och bra fungerande trådbundet givar-nät som man har nu när man kör med L2020/L3030 så känns det jättebra att kunna få över den infon till Node-RED eller något annat system.
   
Ska bara sätta mig in mer hur jag tolkar den infon som kommer in i Node-RED, får nog gå en Java kurs..    eller klippa o klistra från nätet, brukar alltid finnas någon som har en lösning.   :)

Vi får se sen vad det finns för möjligheter för L2020 och UDP om det är en möjlig väg att gå för att få över data till andra system, för som ren logger gör den sin uppgift lika bra. Jag körde med min L2020 mellan 2012 och 2017, det enda som havererade en gång var nätadaptern. Jag funderar på att dra igång den igen i en annan fastighet för loggning och ev. styrning. Men vi får se vad svaret blir om det är möjligt med udp. 

Många tackar för bra och snabb hjälp och även bra produkter. 


Titel: SV: API
Skrivet av: Mårten Wikner skrivet 2020-10-04 22:18
Skriver under på att fler är intresserad av MQTT-möjligheter (för bl.a HomeAssistant) från Logger2020 //Mårten


Titel: SV: API
Skrivet av: Mårten Wikner skrivet 2021-01-30 04:14
Skulle detta kunna vara en funktion i e-logger abonnemang? Att det är den som exporterar MQTT.? Så blir det en betald tjänst.


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2021-02-01 08:26
Det skulle bli avigt, det är inte lyckat vara beroende av en extern server för att få ut data mot ett internt system. Men har du sett Logger 1010? Den kostar en bråkdel av 3030 och har samma exportmöjlighet som 3030, dvs du kan låta 1010 köra HTTP-export direkt mot Node-RED.


Titel: SV: API
Skrivet av: Tipo874 skrivet 2021-02-20 16:10
Vad finns det för möjligheter att hämta data från 2020?

Jag har ett 1-wire system som jag loggat sedan 2004 till min unix-server via serieport. Jag köpte nyligen ytterligare en 2020, har en sedan länge i stugan, och hade tänkt ersätta serieports grunkan med den. Jag skulle dock gärna vilja fortsätta kunna extrahera rådata från givarna och formatera via egna skript. Jag vill gärna låta den logga via e-logger också.

Rå UDP eller TCP skulle funka, gärna i json format.


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2021-02-23 10:13
Vad som är tänkbart för Logger 2020 är något i stil med det som gäller för Logger 1010/3030 dvs "Skicka mätvärden till egen webbserver" som ju fungerar med Node-RED/Home assistant om du läser inlägg #22. Fördelen med push istället för pull är att det inte behövs portöppningar i router, och fördel även med samma grundprincip för alla loggrar. Problemet med 2020 är dock att tcp inte får plats utan det måste ske via udp. Om/när detta kan bli aktuellt kan jag inte svara på, det beror på hur mkt jobb det är.

Den enda metod som för närvarande finns för att få ut kontinuerliga mätvärden från 2020 är att köra LoggerSoft och med ett externt script/program läsa av klartextfilerna som LoggerSoft skapar och skicka data vidare. Visst, inte smidigaste sättet men ett sätt.


Titel: SV: API
Skrivet av: Tipo874 skrivet 2021-02-23 10:29
Finns protokollet som loggersoft använder dokumenterat?

Det ser ju ut som det kommunicerar via ethernet, så man skulle ju kunna hacka ihop nåt python-baserat som extraherar data, liknande den modbusbaserade grunkan jag använder för att hämta data från min Solaredge växelriktare.

Det ser ju ut som det protokollet inte stör loggningen mot webbtjänsten heller, så det vore perfekt om man kan använda det.


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2021-02-24 08:36
Det protokollet är pga rättighetsskäl inte öppet.

Har du sett vad Logger 1010 kostar? Visst är sparsamhet bra, men den som räknar egen tid kan inte lägga många timmar förän den summan nås...


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2021-03-31 14:15
Hej!

Såg i manual för L2020 att det fanns ny funktion för att kunna skicka mätvärden till egen UDP-server. Finns det möjlighet att testa detta, jag har startat upp min L2020 med några testgivare så det vore kul att testa.

L3030 och Home Assistant har fungerat perfekt tillsammans sen förra sommaren via Node-RED.

mvh

Peo


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2021-03-31 14:59
Hej! Självklart. Nu bör du hitta mjukvaruversion 210317 under E-logger->Inställningar->Konto i panelen "Det finns ny mjukvara till Logger 2020".


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2021-03-31 16:04
Ah.. det var snabbt svar. :)

Nu programvara installerad och igång, givarvärden kommer in i Node-Red.

Så ser det ut i debug-nod i Node-Red: DF000003AE150128=39.2&EF000003AE11D428=26.1

Så det ser hoppfullt ut.

Många tackar.




Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2021-04-01 10:01
Det låter bra, berättar gärna hur det går vidare! Vad använder du sen för att klippa ut givarvärdena i Node-Red?


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2021-04-09 15:40
Hej!

Jag lägger in några skärmdumpar på flöden i Node-Red som jag har i två Home Assistant enheter.

Det finns en kommentar vid noderna så man kan få en uppfattning vad som döljer sig i dom, bäst hade det väl varit att exportera ut koden och lagt med den här.

Både L2020 och L3030 flödet i NR är ju ganska lika, att givarvärden från logger kommer in i in-noden till vänster i flödet och sen att "givardatat" delas upp i split-noden så varje givare får ett eget meddelande. Switch-noden ser till att önskad givare får ut sitt  givarvärde på egen utgång på switch-noden som man sen kan använda att skicka in i en "HA-entity" eller något annat.

Som bilderna visar så har jag bara för att testa lite med "mqtt", kopplat så att L3030-givarvärdena i "HA-burk1" skickas vidare till "HA-burk 2", fungerar jättebra.

I L2020 flödet efter switch-noden finns en "funktions-node" som filtrerar bort ID-strängen så "HA-entity" bara får givarvärdet till sig. Det går ju ta bort den funktions-noden för varje utgång på switch-noden och istället bara ha en funktions-node mellan split och switch-noderna och koda den så msg. blir typ: 0: "EF000003AE11D428", 1: "26.7" men då måste man i "HA-noden" lägga till "playload[1]" så det är givarvärdet som noden kollar på.

Blir ju lite mindre antal noder om man gör så, men annars så funkar bild-alternativet bra och är enkelt att förstå. Har också testat med ett 20-tal fake-givare(mha. injekt-node) som kommer in i flödet och sen delas upp till olika noder, fungera perfekt.
  
En bra hjälpmedel när man kollar sin kodning är just att lägga dit en "injekt-node"(se. L2020 bild) och i den noden skriva/klista in en kopia av den sträng som kommer från "L2020 udp-noden", kopiera gärna från en debugg-nod som man har kopplat på ”udp.noden”. Då kan man sen vilt testa sitt flöde utan att behöva vänta in L2020. Gröna debug-noder är bara med för att se vad som kommer ut ur noderna.

Det går att göra på flera olika sätt i Node-Red och mer smart än mina testflöden om man vill och har kläm på "JSON" men dessa flöden funkar fint, så jag är nöjd. Kanske skärmdumparna och text kan vara till hjälp för någon som vill komma igång med detta att få över loggdata till andra typer av enheter.

Jättebra att det gick att få till det även i L2020.

/Peo


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2021-04-12 15:22
Hej! Tack så jättemycket! Det svaret tror jag kan vara av stor nytta för alla som är intresserade av detta!


Titel: SV: API
Skrivet av: ChristofferA skrivet 2022-01-17 17:45
Vill bara tacka för infon kring Node-Red.
Jag körde en annan variant av flöde eftersom jag inte orkade läsa hela tråden innan jag körde på själv.
Men jag hade aldrig fått upp tanken med HA och NR i kombination om det inte hade varit för denna tråd.


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2022-02-15 18:06
Hej! Självklart. Nu bör du hitta mjukvaruversion 210317 under E-logger->Inställningar->Konto i panelen "Det finns ny mjukvara till Logger 2020".




Jag får inte upp denna uppdatering under E-Logger -> Inställningar -> Konto
Det jag kan göra där är att ladda ner 1.0.0.10 av LoggerSoft, men inget annat. Finns det någon fix för att få fram uppdateringen på annat sätt?


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2022-02-16 10:06
Hej! Uppdateringar som omnämns i forumet är inte alltid officiella och då fås de på förfrågan. Ibland är det för att vi vill att de skall hinna testköras mer. Och ibland handlar det om att om bara nån enstaka funktion har tillkommit eller mindre bugg är fixad så finns det ingen anledning att alla ska besväras med en uppdatering. Jag lägger upp uppdateringen på ditt konto inom några minuter.


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2022-02-16 21:22
Hej! Uppdateringar som omnämns i forumet är inte alltid officiella och då fås de på förfrågan. Ibland är det för att vi vill att de skall hinna testköras mer. Och ibland handlar det om att om bara nån enstaka funktion har tillkommit eller mindre bugg är fixad så finns det ingen anledning att alla ska besväras med en uppdatering. Jag lägger upp uppdateringen på ditt konto inom några minuter.

Tack, nu har jag uppdaterat min logger.

Jag har även integrerat detta i NodeRed och HomeAssistant med hjälp av Peo´s exempel, det underlättade för mig, bara följa hans exempel så fungerar det.
Jag får dock inte in värdet från energi-sensorn via UDP-sensorn i NodeRed, men den kanske fungera på annat sätt eftersom den räknar pulser och omvandlar dessa till ett värde?


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2022-02-17 10:07
Osäker på hur du menar, kommer inte momentaneffekten från pulsingångarna med i datat som skickas?


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2022-02-17 18:04
Det jag menar är att momentaneffekten inte kommer med i datasträngen.

Data kommer in exakt såhär:

Kodstycke:
D60000072480B028=28.5&4C0000076C727428=29.4&150000076A7A7628=27.7&F00000076A2EF128=29.6&8A0000065330B928=-5.5&D500000769AC8D28=29.2&1B000004DE4BAD28=-5.2&E000000A9D931D28=27.6&DB00000A9F689D28=24.1&400000076A250728=29.4&B600000A9DFB3728=31.7&F3000006534AFD28=22.1
GivarID="värde"&GivarID="värde"&GivarID="värde"&...

Givarna 3-14 kommer in i samma ordning som dom är i E-logger, men givare 1-2 som är Energigivare kommer inte med.

OBS! Värdena från strängen och skärmdumpen är inte tagna exakt samtidig, där av olika värden.

(https://next.danielnyman.net/apps/files_sharing/publicpreview/GQ4jpCrZ485j32G?x=1908&y=547&a=true&file=Sk%25C3%25A4rmbild%25202022-02-17%2520klockan%252017.48.01%2520em.png&scalingup=0)


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2022-02-18 07:20
Hej

Jag gjorde en snabbtest i går kväll på min L2020 som ligger här, och jag fick samma resultat att givare 1 och 2 inte kom med i data som skickades.

mvh Peo


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2022-02-21 07:21
Tack! Ja det låter inte rätt, jag skall försöka hinna titta på det i veckan.


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2022-03-01 07:26
Jag fick igång detta med min Logger 2020, men nu har jag även skaffat en Logger 1010 men där får jag det inte riktigt att fungera.

Fråga till Peo, vilken nod har du använt i Node-RED för att läsa av värdena från Logger 3030? Antar att är samma som gäller för Logger 1010. I din konfiguration ser det ut som att du använt noden "http in", men ska det verkligen vara metod: POST för att hämta data från Logger?

I e-logger under M2M har jag konfigurerat ip-address_till_Node-RED/xxxx, på http-noden i Node-RED har jag konfigurerat ip-address_till_logger/xxxx men det verkar inte komma ut någon data till debug-noden. Jag har testat både POST och GET.

Vad är det jag missat?


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2022-03-01 09:45
Hej!

Har du med portnummer och endpoint i adressen som du skriver in i e-logger under M2M?

exempel: 192.168.X.XX:1880/endpoint/l3030_node_red

Ip-adressen och det som är från och med sista "/" får du ändra till det som du har angett i Node-red noden, sen är det viktigt att det skickas tillbaka ett svar till L3030/1010 för att få alla givarvärden.

I http-noden i Node-Red ska du använda "post" och i URL skriva in "/l3030_node_red" om man följer exemplet ovan.


Mvh

Peo


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2022-03-01 21:20
Jag har testat lite olika varianter. Men om jag tolkar Det vara enligt nedan:


E-logger M2M:192.168.1.20:1880/endpoint/1010_node_red (IP-address till NodeRED i Home Assistant)
Node-RED, testat alla varianter men inget kommer ut (se bifogad skärmdump).

(https://next.danielnyman.net/apps/files_sharing/publicpreview/djqbw6CiLFoLrE5?x=1908&y=547&a=true&file=Sk%25C3%25A4rmbild%25202022-03-01%2520klockan%252020.57.53%2520em.png&scalingup=0)

Hur skickar du HTTP/1.1 OK? Är det via template eller http response?



Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2022-03-02 07:35
Det kommer inte att funka om ip-adress, portnummer och endpoint också  är med i http-in noderna som är på skärmdumpen, dessa uppgifter ska bara vara med i e-logger. Meddelandena som skickas ut ifrån logger letar ju  efter en "endpoint-node" som heter "/1010_node_red" på den adress och portnummer som är angivet i e-logger. Om du tar bort allt fram till sista "/" och bara har med /1010_node_red i URL så kommer det att funka.

Sen är det "template" noden jag använt till att skicka tillbaka "HTTP/1.1 OK".

Jag lägger med några skärmdumpar på inställningar i de noder som är med i inlägg #36.




Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2022-03-02 21:17
Tack, nu fick jag ordning på detta.


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2022-03-08 10:24
Hej!

Nu finns uppdatering som åtgärdar att momentaneffekt för interna pulsingångar inte kommer med från Logger 2020. Gå till E-logger->Inställningar->Konto och panelen "Det finns ny mjukvara till Logger 2020" och uppdatera till 220308.

Det jag menar är att momentaneffekten inte kommer med i datasträngen.


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2022-03-24 15:51
Tack, nu har jag uppdaterat min Logger och nu kommer även momentaneffekten med.

Skulle det gå att få en uppdateringsfrekvens som att oftare än 1 minut, eller kommer det att orsaka någon form av problem?


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2022-03-25 10:34
Hej! Det behövs i så fall en inställning för det... är lite pyssel... vi får väl se på sikt... På Logger 1010/3030 finns numera möjlighet att via Modbus TCP läsa ut data var 10:e sekund för den som vill ha ut data tätare.


Titel: SV: API
Skrivet av: Magnus A skrivet 2022-04-08 00:03
Hej!

Jag försöker som andra i denna tråd få ut givarvärden till en hemautomatiseringplattform, i mitt fall Homey. Därför lägger jag min röst på att kunna exportera givarvärden från Logger 3030 via MQTT för andra på nätverket att prenumerera på. Det vore en mycket användbar feature. Hur ser det ut med den möjligheten?

Tack!

/Magnus


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2022-04-12 09:40
Hej!

Det är inte omöjligt att lägga in en MQTT-klient som publicerar data i Logger 1010/3030 på lite sikt, det har ju sina fördelar. Fast när du skriver "för andra på nätverket att prenumerera på" så låter det iofs som du tänker att loggern skall vara broker/server? Det tror jag inte är aktuellt.

Såvitt jag kan googla mig till verkar Homey stödja Node red, så tillvägagångssättet här i tråden med HTTP-sändning till Node red borde väl fungera för dig?


Titel: SV: API
Skrivet av: Oskar Jakobsson skrivet 2022-10-14 10:23
Försöker att följa era exempel med att få en givarsignal från Logger3030 till Node-RED i HA. Får inte in någonting. Hur funkar det med port 1880, behöver den konfigureras någonstans? Vore kanon om någon kunde sammanställa en lite mer komplett guide så vi oerfarna kan få igång det.  ;)


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2022-10-14 11:45
Hej!

Jag kollade mina inställningar jämfört med det som man kan se på bilderna du lagt in och det borde funka så.
Två saker som jag skulle kollat på som man inte kan se på bilderna, dels att IP-adressen är till Node-Red enheten och sen att det inte finns något blanktecken först eller sist i sökvägarna.


Titel: SV: API
Skrivet av: Anders Gustavson skrivet 2022-10-14 14:48
 Jag sitter i samma situation som Oskar. Jag får inte in någonting i Node-red när jag försöker följa ovanstående beskrivningar.
Vore toppen med en mer detaljerad beskrivning hur man får in datat från logger 1010 till HA via Node-red.


Titel: SV: API
Skrivet av: Oskar Jakobsson skrivet 2022-10-14 15:48
Hej,

Tack för tips! Jag hittar inga blanktecken. HA har det angivna IP:t enligt listan i min router samt på sin egen skärm (se bif. bild). Jag kör HA i virtuell maskin om det kan ha betydelse? Hittade portinställningen i Node-RED och den står på 1880.


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2022-10-16 12:04
Svårt att säga vad som är orsak till att det inte funkar, nog lättare för någon som är kodare. Men här hos mig har det funkat bra nu i över två år på två burkar med HA, en ”Home Assistant blue” och en RPi4. Nu kör jag ju med HA:s OS i båda dessa för att ha så det enkelt som möjligt för mig.

Logger 3030 skickar till HA blue sen är det Mqtt mellan burkarna. RPi:n är där bara mest för testa olika saker innan jag lägger på det HA Blue enheten.

Jag testade i går att lägga in en helt ny HA installation på en virtuell maskin på en W10 dator och la in samma noder i Node-red som finns som exempel här i ärendet och sen ändrade ip adress i L3030 till den virtuella HA installationen och det funkade klockrent, såg inget konstigt.
Nu använde jag VMware Workstation eftersom jag hade den installerad sen tidigare på min W10 dator. Det som man bör tänka på är att man ställer in nätverkskortet på den virtuella maskinen till ”Bridged Network” och i samband med den inställningen klickar bort rutorna för de olika nätverkskorten som visas så man bara har det kort som man har sin nätverkssladd till på den fysiska dator, använd inte WIFI såg någon rad om detta i någon meny.

Man kan ju ha Node-red installerat på en dator utan att Home Assistant, i det fallet funkar det inte med den sökvägen som vi skrivit om innan, den gäller bara Node-Red i en HA installation.
Kör man med Node-red direkt i en dator så får man inte ha med ”endpoint” i sökvägen i loggern , kanske finns skillnad i andra system som också använder NR.

Exempel på sökväg i logger.

Node-Red Home Assistant:   192.168.0.144:1880/endpoint/l3030_node_red

Node-Red fristående:    192.168.0.144:1880/l3030_node_red

Namnet ” l3030_node_red” sist i sökvägen ovan är ju bara ett exempel, det är ju fritt att ha vad som, bara det är samma i L3030/1010 och i in-noden i NR.

Ändra in-noden i NR tillfälligt från ”POST”  till ”GET” och sen bara klistra in exemplen ovan men med rätt ip nummer så borde man se i både NR att det händer något men även i webbläsaren får man tillbaka ett svar. Om det som klistras in i sökfältet på webbläsaren matchar in-noden så får man tillbaka ” HTTP/1.1 200 OK”, om man har följt exempelkod innan i ärendet.


Tätast intervall som man kan hämta data är ju 1 min som det är nu och det är väl mer än tillräckligt om det gäller temperaturer, men för elförbrukningen så kanske man vill ha det lite oftare. Andreas har ju nämnt detta med Modbus TCP innan här i tråden om man vill ha data oftare.
Kanske någon har testat detta innan men jag har också kollat på detta lite, att göra det i Node-red med lyckat resultet.
Man behöver inte förstå detta med ”float big edian” och skriva någon kod för detta, det finns noder för detta i Node-red så det är väldigt enkelt att komma igång, lägger med en skärmdump på de noder jag använde för att testa, finns dom inte så är det bara hämta och installera i menyn ”Manage palette”.

Tips på hur man ställer in Modbus-noden får man i logger-manual, sen är det bara ”float(be)” man behöver välja i ”Buffer parser” om det bara är en givare man vill hämta, går ju att hämta flera men då får man anpassa noden efter det.


Funktionsnoden är med för att avrunda, kod nedan.

msg.payload= Math.round((msg.payload["item1"]) * 100) / 100;
return msg;


Det går ju också att skippa ”Buffer praser” noden men då får man koda en funktionsnod att göra konverteringen så det blir något begripligt att använda i HA eller något annat system.

I ModBus- noden kan man ställa hur ofta det ska hämtas, funkar bra med 10sek intervall, funkar ju att trigga manuellt också vid tester.





Titel: SV: API
Skrivet av: Oskar Jakobsson skrivet 2022-10-16 21:37
Tack! Nu fick jag till det. Hade SSL aktiverat i Node-Red...

Testade lite Modbus också men det får bero  ;)


Titel: SV: API
Skrivet av: Jan sundström skrivet 2022-12-08 10:31
Som nybörjare på Node-Red så är det imponerande att se vad som kan göras. Jag har kopierat exemplet från detta flöde men får inte ut något från switchen. La in en debug node efter spliten och där ser jag bara mätvärdena. Ska inte givarid med också? Tacksam för tips.


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2022-12-08 11:13
Hej

I switch-noden kan du ange ID på den givare du vill ha för en viss utgång på switchen. Sätt "msg.parts.key" för "Property"  så borde det funka, se bilden jag lägger med.

Sätter man debug-nod till att visa hela meddelandet så ser man att det är ganska mycket data som skicka ut på varje utgång när man använder detta alternativet, kanske inte spelar någon roll men i mitt flöde här hemma satt jag dit en change-node mellan in-noden och split-noden som tar bort "msg.req" och "msg.res" så blir det mycket mindre data som hanteras av switch-noden.

Men kolla på bilden så borde det lösa sig.


Titel: SV: API
Skrivet av: Jan sundström skrivet 2022-12-08 14:07
Tack, nu kommer data till de tre debug nodes men hur kommer det sen in i HA?




Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2022-12-08 16:42
Det finns noder för det, men först om du inte ha gjort det så måste du fixa "Node-RED Companion Integration".
Information hur du gör finns här:  https://github.com/zachowj/hass-node-red
Länken dyker även  upp i noden om du inte har gjort denna anpassning innan.

Jag gjorde en snabbtest nu med en virtuell HA installation på min PC, följde bara den manuella instruktionen som finns där och det gick bra. Installation via HACS har jag inte testat men det borde vara enklare.
Sen när det är gjort så är det bara att dra in HA sensor-nod, namnge och koppla den på en switch-utgång.  


Titel: SV: API
Skrivet av: Vind skrivet 2022-12-29 18:57
Hej
Tack för en bra tråd.
Skulle någon kunna sammanfatta det hela för Logger2020 med Home Assistant och NodeRed, gärna bifoga lite bilder.
1. Inställningar under M2M i E-Logger.
2. Enkel nod bild i Node Red i Home assistant. Minst en UDP in nod och en debug nod.
3. Beskrivning/bild på inställningar i de olika noderna.


Titel: SV: API
Skrivet av: Vind skrivet 2022-12-30 11:04
Nu har jag fått det att fungera :)
Initialt fick jag bara igång en av mina tre Logger 2020. Detta åtgärdades genom att i E-Logger/M2M först lägga in en felaktig ip adress typ 192.168.1206:51318, sen en adress som inte finns i nätverket typ 192.168.1.26:51318 och sedan slutligen lägga in rätt ip och port 192.168.1.206:51318. Om detta är rätt eller fel vet jag inte men det funkade för mig. Värt att prova om man inte får det att funka direkt. Här kommer lite skärmklipp som hjälp på vägen.

3st Logger2020 till NodeRed i Home Assistant på virtuell maskin som körs på Synology DS720+ NAS med 18GB minne.


Titel: SV: API
Skrivet av: Vind skrivet 2022-12-30 11:13
Lite mer bilder på inställningar i noderna.


Titel: SV: API
Skrivet av: Vind skrivet 2022-12-30 16:08
Åter efter lite jobb ute på gården. Under tiden hade vi ett strömavbrott och nu när jag kom tillbaka kunde NodeRed inte läsa UDP paketen från mina Logger 2020. Kollade så att de var igång och att de levererade data som vanligt, allt var ok. Då jag tidigare hade haft problem med att få Logger att skicka data via M2M inställningen, se tidigare inlägg, provade jag samma trix nu och då hoppade det igång. Vart göra samma sak på alla tre Logger2020 enheternas M2M inställningar.

Någon som har någon aning om vad detta kan bero på?
Känns som det saknas någon form av automatisk initiering av M2M inställningen efter det att Loggern har varit strömlös.


Titel: SV: API
Skrivet av: Vind skrivet 2022-12-31 08:08
Här kommer ytterligare lite bilder. Har bara gjort två av mina ca20 sensorer.
Blir väldigt mycket noder så om någon har några bra förslag på annan utformning så tas det gärna emot.

Nu skall dessa värden skickas till en databas för lagring samt till någon form av anslagstavla.


Titel: SV: API
Skrivet av: Viktor skrivet 2023-08-29 14:00
Hej!

Har du med portnummer och endpoint i adressen som du skriver in i e-logger under M2M?

exempel: 192.168.X.XX:1880/endpoint/l3030_node_red

Ip-adressen och det som är från och med sista "/" får du ändra till det som du har angett i Node-red noden, sen är det viktigt att det skickas tillbaka ett svar till L3030/1010 för att få alla givarvärden.

I http-noden i Node-Red ska du använda "post" och i URL skriva in "/l3030_node_red" om man följer exemplet ovan.


Mvh

Peo


Jag fattar inte riktigt hur jag ska göra detta.  ???

Jag har node-red och har skapat min udp-lyssningsport. Och i e-logger har jag angivit ip till min HA och porten som jag angav i node-red. Men jag ser inga värden komma in någonstans.
Behöver jag i node-red ange någon ipadress att lyssna på?

Behöver jag confa något mer?

P.s. Split och switch har jag bara lagt till men inte confat något i.


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2023-08-29 15:16
Hej,

Har du testa med en debug-node i NR flödet, annars koppla en på UDP-noden så borde det visas något. Ser ju rätt ut annars i bilderna som finns med här.
Kolla också på SSL i NR, bör inte vara aktivt(se #61).


Titel: SV: API
Skrivet av: Viktor skrivet 2023-08-29 15:36
Hej,

Har du testa med en debug-node i NR flödet, annars koppla en på UDP-noden så borde det visas något. Ser ju rätt ut annars i bilderna som finns med här.
Kolla också på SSL i NR, bör inte vara aktivt(se #61).

SSL är av. Debug pålagd men ändå ser jag inget. porten är inlagd både i configuration och i själva udp-in. Verkade så lätt på andras inlägg. själv har jag stora problem :(


Titel: SV: API
Skrivet av: Viktor skrivet 2023-08-29 16:13
Hej,

Har du testa med en debug-node i NR flödet, annars koppla en på UDP-noden så borde det visas något. Ser ju rätt ut annars i bilderna som finns med här.
Kolla också på SSL i NR, bör inte vara aktivt(se #61).

Nu verkar det hända grejjer. Nu ser jag något i debug. Är nästa steg nu att splitta detta?


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2023-08-29 16:34
Kul att det hoppade igång.

Kolla i inlägg #36, både i texten och den bild för L2020 så borde det gå att få det att funka när du har lagt in dina givares ID i Switch-noden. Kolla också så du har split-noden rätt satt, för det ser inte rätt ut nu i skärmdumpen, borde bli ett nytt meddelande för varje givare.


Titel: SV: API
Skrivet av: Viktor skrivet 2023-08-29 20:51
Kul att det hoppade igång.

Kolla i inlägg #36, både i texten och den bild för L2020 så borde det gå att få det att funka när du har lagt in dina givares ID i Switch-noden. Kolla också så du har split-noden rätt satt, för det ser inte rätt ut nu i skärmdumpen, borde bli ett nytt meddelande för varje givare.
Toppen. Nu funkar det också.
Om jag vill ha varje givare som ett fristående värde tillgängligt i övriga home assistant, är det en funktion jag ska skapa då?


Titel: SV: API
Skrivet av: Viktor skrivet 2023-08-29 21:04
Nu tror jag såg inlägget om HASS companion. Ska testa det.


Titel: SV: API
Skrivet av: TonyS skrivet 2023-09-15 21:24
Jag skickar mätvärdena till Home Assistant via node red och UDP, det har fungerat perfekt.
Men slutade tvärt nyligen, har version 220308. Har provat byta port, men får ingenting till node red.
Finns det något att prova? Omstart hjälper inte..
Det kan ha hänt efter uppdatering av node red eller Home Assistant, någon mer som fått problem?


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2023-09-16 12:25
Hej!

Jag har en ny L2020 på hyllan som jag inte använder i dagsläget men jag tog fram den och riggade upp den med två testgivare och aktiverade UDP sändning till en HA med NR. Verkar funka och får in värde till NR som förväntat. Jag testat till två olika HA burkar, har en extra igång för att labba med, men det funka bra på båda. L2020 är uppdaterade med programvara 220308.

Om du inte har en ”debug-node” direkt på ”UDP in” så koppla på en, så ser man ju om det kommer in något på UDP. Det som ska visas i den är ju ”string format” om inte så kan du har valt fel i UDP noden. Kolla i den så det är valt ”aString” för Output. Default för Output är ”aBuffer” och då kommer det inte att funka.

Går ju lätt också i NR att skapa ett eget test meddelande med ”udp out” och en ”inject-node” Bara att ange rätt IP och port nummer i ”udp out” så får man tillbaka meddelandet/timestamp på sin ”UDP in”.   

Kolla också så att inte HA enheten fått en ny IP adress  vid något tillfälle så det är därför det slutat funka. Jag brukar låsa min enheter i Router så dom alltid får samma IP efter en omstart eller ett längre avbrott, går väl ange fast IP i HA också om man tycker det är bättre.

Kolla också på SSL i NR, bör inte vara aktivt(se #61)


Titel: SV: API
Skrivet av: TonyS skrivet 2023-09-17 20:51
Allt är inställt som det ska, och det har fungerat en längre tid. Skulle behöva kolla om loggern skickar ngt, ip-scannern säger bara att loggern är alive - registrerar ingen aktiv port. Loggern funkar som den ska förutom udp. Node red funkar ju i en container inom HA vad jag förstått, kan den ha fått en egen ip efter ngn uppdatering?


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2023-09-18 08:46
Jag var ju också inne på detta med att HA/NR fått nytt IP adress efter en ev. uppdatering eftersom det funkat tidigare. För att kolla IP i NR så hade jag testat med noden "Host IP". Den måst man manuellt hämta själv, klicka på "Hamburgemenyn" uppe till höger i NR, välj "Manage palette", sök på "node-red-contrib-hostip" och klicka på install.

Noden "Host IP" listar flera "object" som man måste klicka upp men i någon av dessa så ser du det IP nummer till den enhet som NR går på.

Testa också med att skicka ett "UDP meddelande" i NR till det IP:nr som du tror NR har, så borde det komma till baka i din in-node. Se bild jag lägger med.

För att testa L2020 och udp mot en annan dator så kan man installera NR på sin PC eller Mac, finns instruktion på NR:s hemsida sen när man gjort det så ställer man om L2020 att skicka till PC/MAC:s Ip adress istället för NR i HA. Skärmdumpen jag lägger med här är på NR i en PC.

Det finns andra "UDP testprogram" att kolla på också om du hellre vill det.

Eftersom jag inte är någon programmerare så blir det bara tips från mig på de sätt jag testat med, men kanske det kan ge dig något till hjälp.


Titel: SV: API
Skrivet av: TonyS skrivet 2023-09-18 20:21
Tack för jättebra tips, jag har fått igång Node Red på datorn och öppnat porten i windows defender.  Pekat om loggern till datorns ip, men får ingenting till Debuggen..
Verkar som ngt hänt med loggern, kan den ha buffrat ngt och blivit full?


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2023-09-19 10:41
Att en viss funktion i loggerns programvara kan låsa sig eller sluta funka är nog bara Andreas som kan svara på.

En resett/nollning av logger kanske kan hjälpa i så fall eller det kanske bara räcker med att ta bort IP och port-nummer, att testa utan UDP och sen lägga in värden på nytt. Men detta kanske du allaredan har testat.

Går ju också att skicka ett test udp-meddelande från PC/NR och det kommer fram i HA/NR, nu när du har NR på två enheter. Bra med en extra NR om man vill labba och lära sig hur det funkar. HA/NR som rullar skarpt vill man kanske inte testa allt på.


Titel: SV: API
Skrivet av: TonyS skrivet 2023-09-20 06:15
En omstart hjälpte inte, men att avaktivera och återaktivera UDP gjorde susen.
Tack för tipset att testa det, nu är det full fart igen!   :-)  :-)


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2023-09-20 13:35
Gott att det löste sig..  :)


Titel: SV: API
Skrivet av: Henrik Carlsson skrivet 2024-01-20 15:11
Hej,

Exporterar data till home assistant, har märkt att payloaden för denna utetemp inte visar - tecken framför (det är nu -0.56 grader enligt logger 2020)
06000004DDC3D628=0.6

Verkar som den visar minustecken först när det blir 1 grad, är det så helt enkelt?

tack.


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2024-01-22 08:03
Hej,

Ja det kanske är något udda avrundningsfel som ingen före dig upptäckt. Har noterat det för påseende när 2020-mjukvaran uppdateras. Tack för att du sa till!