Loggerforum - supportforum

E-logger®, Logger 2020, Logger 3030 & LoggerSoft => Önskemål => Ämnet startat av: Marie Westling skrivet 2016-06-03 13:17Titel: API
Skrivet av: Marie Westling skrivet 2016-06-03 13:17
Hej hej
Får först börja med att tacka för en bra stabil produkt!
Mitt önskemål vore att kunna hämta ut mätdata från givarna via något gränssnitt eller ur databasen för att kunna använda dem till att trigga andra funktioner hemma. T.ex ett API i JSON eller nåt... det skulle räcka med att kunna hämta de publika kanalerna om man vill slippa auktorisering (för min del iaf) sen vore det ju toppen om man kunde styra relä utgångar o.s.v men det känns som ett större projekt


Titel: SV: API
Skrivet av: Rickard skrivet 2016-06-04 12:33
Den här videon visar hur man kan importera data från webbsida till excel, och det fungerar om man är inloggad, dock inte från publika sidan.
Man kan göra så att data uppdateras med förutbestämd intervall, men hur man sedan gör för att spara det i en egen databas från excel har jag inte satt mig in i.
Jag testade med att importera all data i översiktstabellen.
http://www.excelkungen.com/exceltrix/formler-i-excel/importera-valutakurser-till-excel.htm
Vi arbetar på en lösning med ett API, men det är fortfarande inte klart.


Titel: SV: API
Skrivet av: PederN skrivet 2016-08-12 09:12
Hur går det med APIet ?


Titel: SV: API
Skrivet av: Rickard skrivet 2016-08-12 23:53
Kommer nåt under hösten, men det är inte klart än.


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2017-04-17 22:16
Det vore väldigt trevligt med ett API, för att kunna integrera loggern med andra system t.ex. Home Assistant.

Jag gillar Loggern, den är stabil och bra och dessutom gillar jag att alla sensorer är trådbundna. Men det vore trevligt att kunna dra nytta av åtminstone momentanvärden för att kunna integrera med hemautomationen.


Titel: SV: API
Skrivet av: Rickard skrivet 2017-04-18 07:09
Nu är jag inte inblandad i själva utvecklingen av API:t, men finns det några instruktioner för i vilka format olika hemautomationssystem förväntar sig att kunna läsa ut, eller speciella kommandon som är vanliga?
Alltså finns det någon sorts standard som man bör följa, och har du i så fall några länkar till dessa?


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2017-04-18 23:02
Jag är fel person att ge ett bra svar på API-frågan, men jag kan dela med mig av några länkar till populära system för hemautomation och där bör informationen finnas. JSON som Marie skriver om är ett bekant begrepp från dessa sidor, själv så klipper och klistrar jag bara från färdiga exempel.

Just nu håller jag på att testa Home Assistant, jag har även fått hjälp på ett forum att skriva ett kommando som kan läsa textfilen som LoggerSoft genererar. I nuläget fungerar det så långt som att jag kan utläsa värdet från nedersta raden i textfilen, dock så kommer hela värdet (inkl.tidsstämpel) in som sensorvärde. Här hade jag varit hjälpt av en så enkel funktion som att enbart sensorns momentanvärde kunde presenteras i en textfil, detta eftersom jag inte är ute efter själva loggningen eller exakt tidpunkt. Jag behöver bara nuvärdet för att kunna bygga funktioner baserat på värdet.

Tråden till forumet finns här:
https://community.home-assistant.io/t/dummy-hardware-read-values-from-text-file/15677/2 (https://community.home-assistant.io/t/dummy-hardware-read-values-from-text-file/15677/2)

Övriga komponenter som går att integrera till Home Assistant finns här, här är det klipp och klistra till konfig.filen som gäller:
https://home-assistant.io/components/ (https://home-assistant.io/components/)
(jag försöker få componenten som heter command line sensor att fungera med loggern)

Openhab är också populär, men jag gillade inte det personligen. Där installerar man add-ons i själva programvaran:
http://www.openhab.org/ (http://www.openhab.org/)

Domoticz är ett annat populärt system som jag inte själv kunnat ge en ärlig chans då jag inte har någon lämplig hårdvara att testa med.
https://domoticz.com/ (https://domoticz.com/)

Gemensamt för samtliga är att tanken är att vara ett sorts överordnat system som sammankopplar olika hårdvaror med varandra för att kunna bygga logiska funktioner och scenarion.

Det finns förstår en mängd andra system, men dessa skrivs det mycket om i diskussioner på nätet.

Även svenska Telldus som är en lite mer användarvänlig variant (men också begränsad) har ett API som man ska kunna integrera mot, är dock inte säker på om det är envägs eller tvåvägs i det fallet.


Åter igen, jag gillar Loggern och jag vill inte överge den, jag vill bara att den ska kunna integreras med lite andra spännande system. Jag hoppas att informationen och önskemålet tas på rätt sätt och att det inte ses som att jag gör reklam för konkurrerande produkter.


Titel: SV: API
Skrivet av: PederN skrivet 2017-04-19 08:05
Här finns en del att läsa
http://www.switchking.se/sv/faq/guider/styrning-via-tillgaengliga-rest-anrop (http://www.switchking.se/sv/faq/guider/styrning-via-tillgaengliga-rest-anrop)

Dessa funktioner skulle bla vara intressanta att få till med e-logger:

-Det är möjligt att skicka in ett värde till en datakälla via följande adress:
http://servernamn:8800/datasources/{id}/addvalue?value={value}

-Information om insamlade värden för en viss datakälla finns tillgänglig på adressen:
http://servernamn:8800/datasources/{id}/values?maxcount={maxCount}&
   newerthan={newerThan}

Byt ut följande:
{id} - mot datakällans ID
{maxCount} - mot det maximala antalet värden som ska returneras
{newerThan} - datum på formatet YYYY-MM-DD


Själv använder jag Switchking för att styra bla belysning, markiser, kyla i hemmet.
För att styra detta på ett vettigt sätt tar jag värden från loggersoft (temp,ljus,vind)
Dock är det i dagsläget så att jag måste ta en liten omväg för att få in värdena i switchking.
Förenklat på detta sätt: loggersoft=>textfil=>eventghost=>switchking

Med ett API så ser jag flera möjligheter, då främst om man via APIt kan skicka värden till e-logger. Ex min önskan om effektberäkning med fler kanaler blir överflödig, då man ist låter eventghost sköta detta.

Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2017-04-27 11:12
Vilken logger pratar ni om?

För Logger 3030 kommer möjligheten att posta data kontinuerligt till valfri webbserver relativt snart (längst nere i 3030-manualen finns ett avsnitt "Kommande funktionalitet"). Utläsning via anrop kan komma längre fram när de grundläggande funktionerna i 3030 är klara. Men eftersom Logger 2020 inte stöder (har plats för) HTTP/TCP, och det är önskvärt med samma system på både Logger 2020 och Logger 3030 är REST-anrop uteslutet. Såvida det inte kan ske via UDP. Jag har för närvarande för mycket att göra för att sätta mig in i olika "avläsningssystem" och vad de för utläsningsprotokoll, så ni som har önskemål om att kunna läsa ut data via nåt specifikt system får gärna kolla upp om det kan ske via UDP. Helst ska det ju kunna ske utan mellanlager i form av omvandlingsscript.


Titel: SV: API
Skrivet av: Niklas M skrivet 2018-10-26 06:13
Hej!
Jag kör Home Assistant och är nyfiken på hur det gått med api för Logger 2020?


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-10-26 10:46
Det har inte hänt något på 2020-fronten sen sist, det som har hänt har hänt med 3030 och där är följande klart:
¤ Skicka mätvärden till egen webbserver med HTTP-anrop
¤ Ta emot mätvärden via HTTP
¤ Styrning av utgångar via HTTP-anrop
¤ Skrivning till extern display via HTTP-anrop

Fler typer av HTTP-anrop till 3030 finns på ritbordet och kommer förhoppningsvis framöver.


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2020-02-08 17:11
Hur går det med detta, är det någon som lyckats hämta mätvärden från Logger 2020 mätvärden och fått in det i Home Assistant. Eller går det lättare att lösa om man skaffar Logger 3030? Mqtt hade varit perfekt.


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2020-02-10 09:11
Som jag skrev i inlägg #8 - ni som har önskemål om att kunna läsa ut data till något specifikt system får gärna kolla upp om det kan ske via UDP. Har inte fått någon mer input sen dess.

Stöder Home assistant Mqtt via UDP? Det som krävs för att ett API till Logger 2020 skall vara möjligt är att det tar väldigt lite programminne i anspråk och att det går att köra över UDP. Så om Home Assistant har stöd för något sådant protokoll skulle det gå att titta på det.

Den enda metod som för närvarande finns för att få ut kontinuerliga mätvärden från 2020 är att köra LoggerSoft och med ett externt script/program läsa av klartextfilerna som LoggerSoft skapar och skicka data vidare.

Som står i inlägg #9 kan Logger 3030 skicka mätvärden via HTTP, vilket ju innebär att data kan skickas precis vart som helst. Så om Home Assistant kan ta emot och koda av http-anropen från 3030 så fungerar det med Logger 3030.


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2020-02-12 21:32
Jag har inte riktigt rätt kunskap för att kunna ta reda på dessa saker, det som är fint med Home Assistant är alla färdiga integrations som innehåller exempel hur man lägger till olika system. https://www.home-assistant.io/integrations/ (https://www.home-assistant.io/integrations/)

När det gäller MQTT är det inte spcifikt för Home Assistant, utan det kräver en MQTT-broker som får informationen, där kan sedan Home Assistant eller andra system hämta informationen (rätta mig om jag har fel). Jag har försökt googla och se om den populära MQTT-brokern Mosquito stödjer UDP och jag tolkar det lite tvetydligt som att den stödjer MQTT-SN som stödjer UDP.

Home Assistant har en integration för HTTP, men om den och Logger 3030 funkar ihop med den vet jag inte. Kanske någon kan kolla länken och göra en bedömning? https://www.home-assistant.io/integrations/http/ (https://www.home-assistant.io/integrations/http/). Jag skulle kunna tänka mig att uppgradera till Logger 3030, men då är det ett krav att den ska gå att ansluta till Home Assistant så vill veta med säkerhet i förväg att det blir bra.

Ett tredje alternativ skulle vara om det går att integrera via webb-tjänsten, men det ser jag som en nödlösning, vill helst kunna integrera lokalt.

Att köra en Windows-dator med script har jag testat, och det funkar men skulle helst vilja slippa eftersom jag nu mera kör Home Assistant på en Ubuntu-server. Eller finns det någon Linux-variant av Loggersoft?Home Assistant är väldigt populärt och det kommer nya integrationer hela tiden, skulle det inte vara lite snyggt om ni hade en egen integration där. Kanske skulle kunna ge nåt tillbaka i slutändan i form av försäljning av Logger.


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2020-02-14 08:42
Men tänker du att det är nån fördel med MQTT-upplägget som du personligen har nytta av? Jag tänker att det låter onödigt trassligt.

Och Home assistant är ju bara en variant, vi hade i så fall behövt kolla runt på vilka andra alternativ som finns och se vilka protokoll som fungerar "på de flesta".

Om du söker i forumet efter Linux eller Wine så hittar du inlägg om folk som kör LoggerSoft i Wine.


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2020-02-14 20:15
Fördelen med att kunna ta in värden från Logger in i Home Assistant är att det är ett överordnat system som kan ta in data från och styra många olika system och hårdvaror. I mitt fall så har jag t.ex. en Raspberry Pi som pratar modbus med min Nibe F750, samlar in värden samt styr kan styra olika funktioner i Niben via MQTT, jag har även Telldus där jag får in värden som elförbrukning från pluggar (fjärrströmbrytare) samt styr rullgardiner m.m. Allt detta samlas förutom i Home Assistant även i en databas där jag via Grafana kan skapa loggar, och jämföra data från olika system.

Utöver detta så kommer jag även att ta in en modul som känner av status på inbrottslarmet och kan automatisera händelser utifrån status på till-/frånkoppling, larmstatus och liknande (hade det i mitt förra hus, håller på att bygga upp det på nytt i nya huset).

Det jag saknar är att kunna jämföra värden i Nibe (frekvens på kompressor, behov av tillskott elpatorn, temp på frånluf/avluft) med värden från Logger2020 (elförbrukning, olika tempgivare, etc.) i Grafana samt ev. skicka värden från inomhusgivare i Logger till Nibe. Även detta hade jag löst tidigare genom ett script som läser textfilerna från Loggersoft, men vill gärna ha lösningar som inte kräver fler mjukvaror som behöver vara igång.

Vidare så har jag beställt displayer som kan hämta värden via MQTT så att jag kan se dom viktigaste värdena snabbt och enkelt på utvalda system och platser.

För att inte låsa sig till Home Assistant så är det MQTT som är den gemensamma nämnaren för många hemautomationssystem.


Tempgivare och elmätare som idag är anslutna till Logger går förstås att ta in via en Raspberry Pi istället, men jag gillar mer uppbyggnaden att ha stabila system som rullar på och att allt kan samlas i Home Assistant där jag kan labba och testa, men om det strular till sig så rullar alla systemen vidare fristående.

Tack för tipset om Wine, jag har övervägt det tidigare men var osäker på om det skulle fungera.


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2020-02-20 10:02
Tack för all information då förstår jag hur du tänker kring mqqt. Så du menar att mqqt är helt dominerande? Vilka protokoll kommer tvåa och trea?

Har inte Home Assistant nån typ av modulsystem som går att anpassa med egna moduler för import av data?


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2020-02-21 16:19
Home Assistant har sina integrations som jag länkat till tidigare om det är det du menar med moduler? Där finns för närvarande 1546st, alla är förvisso inte helt unika system men det är ändå väldigt många som har anpassat moduler för att ansluta sina system till Home Assistant. Utöver dessa så finns även på integrationer på Github som går att installera. Så en färdig intergration dit vore förstås det bästa för alla som kör Home Assistant.

Mqtt var mer ett förslag som inte är låst till Home Assistant, där kan ju många andra system också ansluta sig. Om det är helt dominerande vet jag inte, men det verkar vara nåt som många mjukvaror för hemautomation kan anlsluta mot. Jag har tyvärr inga exempel på vad som är andra och tredje, det skulle väg i så fall vara specifika moduler mot respektive system.

Jag kan rekomendera att skriva i Svenska hemautomatiseringsgruppen på Facebook, där finns det många personer som är aktiva och villiga att svara på frågor rörande allt som har med hemautomation att göra.


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2020-07-06 09:17
Det går ju att skicka mätdata till en egen webbserver med http-anrop som nämns i inlägg #10 och i inlägg #12 ställs ju frågan om Home Assistant kan ta emot och avkoda http-anrop.

Var lite sugen på att testa lite omkring detta, för om man kan få över mätdata till ett annat system och kunna använda det för sin styrning så vore det väldigt intressant.

Min fråga är om det går att få E-logger att acceptera ett ”kolon” för om man försöker att ange en serveradress typ: 192.168.0.104:1880/endpoint/…….

Så får man meddelandet:
FEL: Serveradress får endast innehålla bokstäver (a-z, A-Z) och siffror, samt bindestreck, understreck, punkt och snedstreck.

Som det är nu så går det inte att skicka mätvärden till en adress som innehåller ett ”port nummer” eller går det och jag gör något fel vid inskrivningen?

Att jag vill testa detta är ju att Node-RED finns som ”Add-on” i Home Assistant och det borde gå hyfsat lätt i ett funktionsblock i Node-RED att filtrera ut den data för en givare som man är intresserad och sen kan använda i sin styrning.

I Node-RED verkar det även finnas möjlighet att ta emot UDP som det har nämnts om innan i tråden, är det inte en väg att gå för L2020.

Ska tillägga att jag har ingen kunskap om detta med http fram o tillbaka likaså har jag ingen kunskap om HA eller Nod-RED, det är först nu när man har L3030 som man har börjat använda det till att styra skicka info mellan enheter här hemma. Jag har också en Rpi 4 med en ssd som går med HA, inte skarpt men den har varit uppe i någon månad mest för att lära och experimentera på.

Men åter till min fråga, finns det möjlighet att få in ett ”:” så man kan ställa in ett ”port nummer” i serveradressen?


Titel: SV: API
Skrivet av: DanielNyman skrivet 2020-07-06 13:22
I vilket system är du när du får det felmeddelandet?

Node-RED är en bra väg att gå, jag använder det just nu för att läsa data ur den textfil som LoggerSoft skapar, därefter skickar den värdet via MQTT till en MQTT-Broker. Home Assistant hämtar sedan värdet från Brokern och på så vis samlas allt i Home Assistant. Det fungerar bra, men det är beroende av flera olika programvaror samt att detta körs på en Windows-dator som alltid måste vara igång.


De lösningen du beskriver där Node-RED kan man hämta direkt via http-anrop så det hade ju kunnat korta ner vägen och olika beroenden. Då kan köra det integrerade Node-RED "add-on´et" som finns i Home Assistant och få in värdet direkt utan MQTT.

Men om jag förstår tidigare inlägg korrekt så är det bara Logger 3030 som har stöd för det i nuläget.


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2020-07-06 15:52
Det är i E-logger som jag får det felmeddelandet, finns under Inställningar/M2M. Men det valet kanske bara visas när man har L3030.

Ja det var så jag tänkte med Node-RED att gå kortaste vägen, ju fler program som är inblandade desto större risk att det strular, dumt att gå över ån efter vatten.

Andreas har väl öppnat upp lite för tanken att det skulle gå att få till även något liknande med L2020 om mottagare kan hantera UDP, det verkar ju finnas en ”udp-in” nod för det i Nod-RED.

Nu vet jag ju inte hur meddelandet ser ut det som L3030 skickar, men tar man det exemplet som finns i manual just för detta:

serveradress POST /sökväg/filnamn.ext ...headers.... 0B0014EF523A01C0=100.0&0B0014EF523A00C4=71.1

och anpassar den till att passa ens egen adress till Node-RED och har man en ”http enpoint” i Node-RED så går det lätt se med en ”Debug-nod” vad det blir för resultat i Node-RED:

Så här ser den sträng ut som jag testade genom att klistra in den i webbläsare.

http://192.168.0.104:1880/endpoint/end?0B0014EF523A01C0=100.0&0B0014EF523A00C4=71.1

Nu skickas den väl som ett ”GET” när man använder webbläsaren men jag har även testat att skicka som ”POST” med en gammal Zipabox som ligger på hyllan och det funkar bra. Även kollat att skicka ett större antal, cirka 60 givarvärden som är påhittade med olika ID:n för varje. Bara såg till att det var ett ”&” mellan varje givare, fungerar fint.

Om man testar med webbläsaren så får man bare se till att det skickas ”HTTP/1.1 200 OK” tillbaka så webbläsaren känner att den gjort sitt uppdrag. Men det fixar Node-RED om man kopplar ett ”snöre” mellan ”endpoint” noden och en ”http request” nod.

Vi får se vad Andreas säger om det är möjlig att lägga till ett ”:” som ett godkänt tecken så man kan få med ett port-nummer i serveradressen så vore väldigt intressant att testa detta.

Och sen om det är möjligt med UDP för L2020 så kommer ju även den loggern att få en ny trevlig användbar funktion.

Så som jag skrev i inlägget innan så är detta med http inget som jag har kläm på, men man måste ju våga att testa lite olika alternativ och det är ju det man lär sig av och kommer framåt.. :)
 


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2020-07-08 10:20
Nu fungerar kolon. Uppdatatera till mjukvaruversion 200707 genom att gå till E-logger->Inställningar->Konto och klicka "Uppdatera" i panelen "Det finns ny mjukvara till Logger 3030".


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2020-07-08 12:48
Jag uppdaterade och körde en snabbtest här nu, fick in värden i Node-RED direkt.

Har 36 givarvärden som skickades över i två omgångar, 23 i första och 13 i andra. Sen upprepas detta med det intervall som man har i satt i E-logger.

Verkar funka perfekt, helt otroligt vad snabbt denna förfrågan/önskan kom med i ett bygge.  :)

Få bara se om jag lyckas att få till resten...  ;D

Många tackar..

/PeoSkickar med lite info hur det så ut i Node-Red, om någon annan också går i samma tankar.

I första debug-noden på inkommande såg det ut så här(tar inte med alla):
 
87000002D63D2028: "59.2"

45000003ADEFC828: "69.0"

20000003AE13EC28: "29.3"

88000002D647B228: "56.9"

2D000002D6737A28: "59.2"

8E000003AE1D8628: "60.4"


Efter  "json" modulen såg det ut så här:

"{"87000002D63D2028":"59.2","45000003ADEFC828":"69.0","20000003AE13EC28":"29.3","88000002D647B228":"56.9"}"Kunde inte hålla fingrar borta.... ;)
 
Så jag gjorde även en snabbtest för http utgångar och hur Node-RED tolkade den infon. Såg bara till att ”Inoden” är satt till metod ”GET” så funkade lika bra med denna funktion.
I E-logger satte jag att utgången skulle sättas till ”På” värdet ”95” kl14:27:00 och  ”Av” värde ”5” kl14:28:10
Nedan ”debug” noden  i Node-RED.

2020-07-08 14:27:01node: L3030_A_Out
msg.payload : Object
{ A: "95" }

2020-07-08 14:28:10node: L3030_A_Out
msg.payload : Object
{ A: "5" }

Verkar funka bra i N-R så det borde fungera lika bra mot andra system också.


Titel: SV: API
Skrivet av: Andreas skrivet 2020-07-09 13:11
Du frågade med bra tajming  :), hade precis gjort klart med lite annat så det var alldeles på gång med en uppdatering när du ställde frågan!

Roligt att det verkar fungera! Vad tänker du styra för något?


Titel: SV: API
Skrivet av: Peosn skrivet 2020-07-10 11:11
Jag har haft ett flertal Nexa brytare som har skött belysningen i huset sen 2014 och den är en Telldus som sköter schemat, har fungerat hur bra som helst och det är kanske bara någon enstaka gång det har missat någon lampa.
 
Men varför göra något enkelt, när man kan göra det komplicerat.… ;D

Så jag har börjat kolla lite på andra styrningar, just nu är jag mest inne på Home Assistant mest för att lära mig, men sen med tiden är planen att den ska ta över det Telldus-styrningen sköter i dag och i samband med det byta ut en del av 433 enheterna mot Z-wave enheter. Det är här det börjar bli intressant med att få in mätvärden även från loggern som man kan använda i sin hemmastyrning av till exempel värme, ventilation och ett flertal andra saker och även infon på ett samlat ställe. Nu när man har ett stabilt och bra fungerande trådbundet givar-nät som man har nu när man kör med L2020/L3030 så känns det jättebra att kunna få över den infon till Node-RED eller något annat system.
   
Ska bara sätta mig in mer hur jag tolkar den infon som kommer in i Node-RED, får nog gå en Java kurs..    eller klippa o klistra från nätet, brukar alltid finnas någon som har en lösning.   :)

Vi får se sen vad det finns för möjligheter för L2020 och UDP om det är en möjlig väg att gå för att få över data till andra system, för som ren logger gör den sin uppgift lika bra. Jag körde med min L2020 mellan 2012 och 2017, det enda som havererade en gång var nätadaptern. Jag funderar på att dra igång den igen i en annan fastighet för loggning och ev. styrning. Men vi får se vad svaret blir om det är möjligt med udp. 

Många tackar för bra och snabb hjälp och även bra produkter. 


Titel: SV: API
Skrivet av: Mårten Wikner skrivet 2020-10-04 22:18
Skriver under på att fler är intresserad av MQTT-möjligheter (för bl.a HomeAssistant) från Logger2020 //Mårten