E-logger | Manualer | Forum
Loggerforum - supportforum
2024-05-08 05:14 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Forum   Hjälp Sök Logga in Registrera  
Sidor: [1]
  Skriv ut  
Författare Ämne: E-logger - vad kommer webbtjänsten att kosta?  (läst 7826 gånger)
Andreas
Administrator
*****
Antal inlägg: 4055


Visa profil
« skrivet: 2009-02-27 09:48 »

En sak som inte har framkommit är: Vad kommer E-logger tjänsten att kosta?

Det är en bra fråga. Hur många är ni som vill nyttja den? Vad vill ni ha? Vad vill ni betala? Ska man gå efter vad som verkar rimligt kanske det går att ta någonstans mellan 15-25 kronor* inklusive moms i månaden för en "normal" privatanvändare (om då det innebär 10 eller 20 givare), gränsen för vad en vanlig privatperson kan tänka sig ha råd med ligger förmodligen där någonstans..?

Vad kostar alternativet? En fördel med att ha Logger 2020 direktkopplad mot webbtjänsten är att elkostnaden blir märkbart lägre än att ha en windowsdator gåendes dygnet runt. Hur mycket el drar din dator? Ett par extremfall: Körs LoggerSoft på en PC som drar mycket, säg 100W i jämförelse med Logger 2020:s 3W och elpriset är 1:-, kostar loggandet 0,097*24*365 = 849:- / år eller 70:- / månad mer bara i el. Körs LoggerSoft på en snål bärbar som drar 25W blir merkostnaden 0,022*24*365 = 193:- / år eller 16:- månad. Då har du dessutom slitagekostnader på loggningsdatorn samt sämre driftsäkerhet. Sen innebär Webbtjänsten att du alltid kommer åt dina data var du än befinner dig, larmmöjligheter osv., fördelar som kanske är värda att betala en liten slant för?

Ser man det från andra sidan handlar det om serverdriftskostnader (hur många användare klarar en server), tyvärr svårt uppskatta i nuläget då systemet varken är färdigutvecklat eller färdigoptimerat och vi heller inte vet hur mycket trafik, data och serverbelastning den typiske användaren kommer att generera. Driftkostnaden för en enda fysisk server (redundant uppkoppling, speglade diskar, backup) ligger på 2500 kronor + moms per månad så det krävs ganska många användare bara för att täcka den.

Ett alternativ till månadsavgift är reklam på webbplatsen men för att reklamköpare skall vara intresserade krävs många användare och hur många användare kommer det att bli? Och vad föredrar ni som använder tjänsten? Fullt med reklam, en plottrigare och något slöare och tjänst fast gratis? Eller reklamfritt och betalning? Eller ett mellanting?

Ytterligare nåt som skulle kunna hålla nere kostnaden är glesare samplingsintervall (=mindre trafik, utrymme och cpu-belastning vid grafgenerering), just nu ligger det på var 10:e sekund med Logger 2020 direktuppkopplad och var 60:e med LoggerSoft. Räcker det kanske med var 60:e även med Logger 2020 för de flesta? Eller räcker var 120:e sekund?

*) Då tillkommer styckekostnad vid SMS-larm på kanske 2 kronor beroende på vad det blir för volymer och avtal.
Loggat

Läs igenom manualen och sök efter svar i forumet innan du frågar. Ställ dina frågor i forumet, vi ger ej personlig support. Obs! Regel 2: dålig stämning = avstängning, i detta forum är vi hjälpsamma och trevliga!
Sidor: [1]
  Skriv ut  
 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!